Besplatne akcije odoše na Kipar

B92 08.08.2010 06:22
Besplatne akcije odoše na Kipar


Besplatne akcije Naftne industrije Srbije od srpske sirotinje pokupovale su firme sa egzotičnih ostrva „kiparskih, britanskih, devičanskih“...Koristeći bezizlaznu situaciju ljudi iz Žagubice, Knjaževca, Leskovca, Blaca, spretni biznismeni došli su do deonica koje će im, izvesno, posle nekog vremena doneti dobru zaradu.

Poslovanje preko egzotičnih ostrvskih of-šor zona je slaba tačka domaćih biznismena. Mnogima od njih sva imovina u Srbiji vodi se na firme sa Kipra, Britanskih Devičanskih ostrva...

Iako je ovaj vid poslovanja legalan i koriste ga mnogi bogataši širom sveta, u slučaju otkupa besplatnih akcija verovatno je iskorišćen da se ne bi saznalo ko preprodaje ove vrednosne papire.

A priča o trgovini besplatnim akcijama najvećih javnih preduzeća počela je kada se saznalo da će 4,8 miliona građana dobiti po pet deonica NIS-a. Bilo je dosta dezinformacija o trgovini, ali stvari su postale konkretnije kada je počela podela u januaru jer je tada legalno moglo da se trguje.

Tako je brokerska agencija Euro Fineks broker iz Beograda otkupila oko 5.000 akcija od građana. Uzaludni su bili apeli države i većine brokera da se ne prodaju deonice jer je za to Beogradska berza najbolje mesto, a zbog toga što će vrednost sa 500 dinara po akciji sa protekom vremena biti veća.

Očajni građani Žagubice, Leskovca, Knjaževca, Blaca, Požarevca, Smedereva nisu mogli da čekaju. Nije im zameriti jer je u tim sredinama svaka hiljadarka velika kao kuća.

"Ako je u Leskovcu prosečna plata, ne računajući javni sektor, 10.000 dinara, šta nekome znači 2.500 dinara za pet akcija NIS-a. Meni se čini ništa. Pričam stalno ljudima da to ne rade, ali džaba. Kažu, sve je legalno. Jeste. Oni kupuju po zakonu, ovi prodaju. To je realnost Srbije. Kad nekome dve, tri hiljade dinara znače toliko mnogo", kaže Svetomir Jovanović, novinar iz Leskovca.


Nominalna vrednost deonica NIS-a je pet evra i to su Rusi obavezni da ponude svima. Uprkos zaostalim dugovanjima NIS će, skoro je sigurno, izaći na zelenu granu jer su retke kompanije u svetu koje su gubitaši a rade s naftom i gasom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak