Bitka za naslednika Ban Ki Muna

Danas 22.07.2010 09:36
Bitka za naslednika Ban Ki Muna


Pitanje da li će generalni sekretar UN Ban Ki Mun služiti i drugi mandat na toj funkciji podstaklo je novu debatu u Svetskoj organizaciji, nakon što je za manje od godinu dana u javnost iscurio još jedan interni dokument krajnje kritički nastrojen prema južnokorejskom diplomati. Martin Nesirki, zvanični portparol Bana juče je popriličan deo konferencije za novinare u Njujorku odgovarao na pitanja povodom mema čiji je autor odlazeća predsednica tela UN zaduženog za borbu protiv korupcije i zloupotrebu službenog položaja Inge Brit Ahlenijus, a koja je oštro kritikovala generalnog sekretara zbog načina na koji rukovodi Svetskom organizacijom. Prema oceni analitičara ovaj spor oslikava borbu za prevlast u Svetskoj organizaciji.

Ahlenijusova je u memu, čiji su detalji iscurili u Vašington postu, optužila Bana da narušava njene napore i da je pod njegovim rukovodstvom generalni sekretarijat u procesu raspada te da nema strateškog vođenja, čime se slabi sveukupna pozicija UN.

„Postoji nedostatak transparentnosti i odgovornosti. Umesto da podržite moj rad pokušali ste da ugrozite moj položaj. Ne vidim znake bilo kakve reforme u organizaciji“, navodi ona.

Ahlenijusova, čiji mandat ističe sutra, tvrdi da generalni sekretar pokušava da umanji nezavisnost njene kancelarije, da ustanovi paralelni istražni aparat pod njegovom ingerencijom kao i da je blokirao njena ovlaštenja da angažuje više rangirano osoblje. Šef kancelarije Ban Ki Mun negirao je optužbe ističući da su postupci generalnog sekretara učinjeni s namerom da se ojača sposobnost UN u borbi protiv korupcije. On je dodao da je Ban Ki Mun obavezan da obrati pažnju na angažovanje osoblja ako to nije u skladu sa politikom UN.

Kritike Ahlenijusove usledile su manje od godinu dana nakon što je u jednom norveškom listu objavljen memo zamenika ambasadore te zemlje u UN Mone Džul koja je opisala generalnog sekretara kao slabića bez autoriteta i harizme a njegovo rukovođenje krizama u Mjanmaru i Sri Lanki okarakterisala potpunim promašajem.

Od sedam prethodnika Ban Ki Muna na mestu generalnog sekretara UN njih četvorica su služili i drugi mandat, jedan je ranije podneo ostavku, jedan je stradao u avionskoj nesreći, dok su 1996. nominaciju za drugi mandat Egipćanina Butros Butros Galija sprečile SAD. Banov prvi mandat ističe decembra naredne godine, a zvanična diskusija među članicama Saveta bezbednosti o tome da li će provesti još pet godina na funkciji ili ne počinje već početkom naredne godine. Do oktobra 2011. biće poznato da li će Ban služiti drugi mandat ili će biti imenovan novi kandidat za tu funkciju. Svakog novog kandidata mora podržati devet od 15 članica Saveta bezbednosti, s tim da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak