Novosadski predškolci od jeseni će učiti na dva jezika

24 sata 09.07.2010 07:56
Novosadski predškolci od jeseni će učiti na dva jezika


U novosadskim i vojvođanskim školama od sledeće školske godine biće probno uvedena dvojezična nastava na srpskom i engleskom jeziku...
Novosadska predškolska ustanova već organizuje časove ranog učenja engleskog jezika, postoje prostorne i kadrovske mogućnosti za bilingvalnu nastavu, tako da se očekuje da će svi uslovi za početak ovog projekta biti ispunjeni na vreme.
Sledeće školske godine, u septembru 2011, biće uvedena dvojezična nastava u Osnovnoj školi „Petefi Šandor”, kao i u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”. Prema Jegešovim rečima, godinu dana je dovoljan period da se izvrši izbor dece i učenika za dvojezična odeljenja, obuku nastavnika, opremanje prostora i nabavku nastavnog materijala.
- Važno je i da dogovorimo saradnju sa nekim od uvoznika udžbenika, jer su prave knjige jedan od osnovnih preduslova za uspešnu realizaciju ovog programa - podvukao je Jegeš.
Kako je on objasnio, glavni cilj je da učenici ovladaju stručnom terminologijom u svakom pojedinačnom predmetu, ali i da savladaju komunikacijske veštine. Jedan od osnovnih motiva za pokretanje ovog projekta je i što u Novi Sad i pokrajinu dolazi sve više stranih investitora, čija deca idu u naše škole. Učenici bilingvalnih odeljenja uče gradivo prema istom planu kao i svi ostali. Deo nastave na engleskom je najmanje trećina, a najviše 45 odsto od ukupnog fonda časova na godišnjem nivou. Nastavnici zaposleni u školama u kojima će program početi eksperimentalno, a koji pokažu interesovanje za izvođenje nastave na engleskom jeziku, moraju da imaju dokaz o znanju engleskog najmanje na nivou B2.
Projektom je predviđeno da se ubuduće deo programa, pa čak i program u celini realizuje na stranom jeziku, ali da uslove i način rada propisuje ministar obrazovanja.

IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak