I protekla nedelja na Beogradskoj berzi obeležena padom

Biznis 06.07.2010 08:38
I protekla nedelja na Beogradskoj berzi obeležena padom


Poslednja nedelja juna na Beogradskoj berzi bila je u znaku daljeg pada vrednosti indeksa i ukupnog nedeljnog prometa.Osnovni berzanski indikatori zabeležili su pad na nedeljnom nivou, i Belex15 je pao za 3,29 odsto, a Belexline za 3,23 odsto.
Pojedinačno posmatrano najveći nedeljni rast cene protekle nedelje ostvarili su Putevi Užice, 20 odsto, Komercijalna banka, 7,08 odsto i Messer Tehnogas, 5,53 odsto.
S druge strane, među gubitnike su se svrstali Sojaprotein sa padom od 20,51 odsto, Alfa plam, 13,86 odsto i Univerzal banka čije su akcije pojeftinile za 12 odsto.
Ukupan nedeljni promet iznosio je 224 miliona dinara, što je skoro dvostruko manje u odnosu na nedelju dana ranije.
Preko 82 odsto ukupnog prometa činila je trgovina akcijama, dok su obveznice činile nepunih 18 odsto, odnosno 41 milion dinara.
Akcija Alfa plama prethodne nedelje bila je najtrgovanija sa 86 miliona dinara, a na drugom i trećem mestu su se našli AIK banka i Energoprojekt holding sa prometom od 22 miliona dinara i 17 miliona dinara.
Strani investitori učestvovali su u ukupnom prometu sa skoro 40 odsto uz ujednačeno prisustvo na strani kupovine i na strani prodaje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak