Danas se svečano otvara izložba o Milutinu Milankoviću u NBS

Udruženje Milutin Milanković 16.06.2010 12:55
Danas se svečano otvara izložba o Milutinu Milankoviću u NBS


Udruženje Milutin Milanković i Narodna Banka Srbije organizuju izložbu o građevinskim poduhvatima čuvenog srpskog naučnika. Udruženje je osnovano sa ciljem da se sačuva uspomena na jednog multidisciplinarnog čoveka i da se šira javnost upozna sa velikim naučnikom i svim aspektima njegovog rada. Osim očuvanja tradicije, cilj udruženja je da se njegovim aktivnostima da novi impuls srpskoj nauci sa željom da dostignemo rezultate slavnih predaka.
Izložba se otvara 16. juna 2010. godine u 18:00 h, u holu zgrade NBS na Slaviji. Otvoriće je Milutin Mrkonjić, Ministar za infrastrukturu Republike Srbije. Cilj ove izložbe je da upozna javnost sa manje poznatim Milankovićevim dostignućima. Milutin Milanković je prvi srpski doktor građevinskih nauka. Ostao je zapamćen kao izuzetan statičar, nadzorni organ, izvođač radova, ali i uspešan pronalazač i autor velikog broja naučnih i stručnih radova i rasprava iz oblasti građevinarstva.

Na samoj izložbi biće predstavljeni najmonumentaliniji objekati čija izgradnja nosi Milankovićev pečat. Milanković je praktično otac beogradske kanalizacije i projektant je Savskog kolektora. Izgradio je čitav niz armiranih železničkih mostova na pruzi Niš-Knjaževac. Projektovao je zgradu Kovnice novca u Topčideru i niz objekata za potrebe Ratnog vazduhoplovstva. Korišćeni su mnogobrojni arhivi: Arhiv SANU, Matice Srpske, NBS, opštine Erdut, Mađarske akademije nauka, muzeja SPC, Tehničkog fakulteta u Beču. Korišćena je građa iz Umetničko-istorijskog muzeja u Beču, Patentnog zavoda Mađarske. Posetioci će moći da vide preko 300 različitih,originalnih eksponata. Na izložbi će biti prikazan i kratak film o MIlutinu Milankoviću u produkciji Udruženja.

Izložba će za posetioce biti otvorena svakog dana do 27. juna.

Pokrovitelji izložbe su Građevinski fakultet iz Beograda, Inženjerska komora Srbije, Savez inženjera i tehničara Srbije i Privredna komore Srbije-Savez građevinskih inženjera i tehničara Srbije 14 decembar.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak