SB osudio napad Izraela

B92 01.06.2010 16:13
SB osudio napad Izraela


Savet bezbednosti osudio izraelski napad na flotu s humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi i zahteva da se odmah oslobode brodovi i civili koje drži Izrael.U saopštenju SB se, takođe, zahteva "hitna, nepristrasna, verodostojna i transparenta istraga u skladu s međunarodnim standardima."

Palestinci i predstavnici arapskih naroda, koje su podržale i brojne druge članice Saveta bezbednosti, zatražili su od Izraela da hitno prekine blokadu Gaze i propusti brodove kako bi humanitarna pomoć bila dopremljena.

Rijad Mansur, palestinski posmatrač pri UN, nazvao je napad na nenaoružane civile na brodovima u međunarodnim vodama "ratnim zločinom“.

"Gospodine predsedniče, krajnje je vreme da Savet bezbednosti preduzme odlučne mere protiv serije eskalacija i vežbi Izraela, koje uvek deluju van svih zakonskih okvira. Kontinuirana blokada Gaze od strane Izraela, izgladnjivanje njenih ljudi i uskraćivanje njihovih prava na slobodan i bezbedan život, prava na hranu i sklonište je nešto što prednjači u kriminalu danas, i što navodi ljude širom sveta da budu na našoj strani", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu nazvao je izraelski napad "razbojničkim i piratskim“.

On je zahtevao od Saveta bezbednosti da požuri sa usvajanjem izveštaja po kojem će se Izrael odmah izviniti i zatražio hitnu međunarodnu istragu protiv vlasti Izraela i odgovornih počinilaca.

"Izraelska akcija predstavlja teško kršenje međunarodnog prava. Jednostavno, reč je o razbojništvu i piratstvu. Reč je o ubistvu koje je izvršila jedna država. Zemlja koja stoji iza ovoga gubi legitimitet i poštovanje međunarodne zajednice", kaže Davutoglu.

Predstavnik SAD Alehandro Volf je rekao da Sjedinjene Države očekuju pouzdanu i transparentnu istragu i zatražio od izraelske vlade da ispita ceo slučaj.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak