Rasprava o Izraelu pred Savetom UN za ljudska prava

RTV 01.06.2010 15:25
Rasprava o Izraelu pred Savetom UN za ljudska prava


Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, na zahtev arapskih zemalja, razmotriće danas napad Izraela na humanitarni konvoj koji je nosio pomoć za Gazu, u kojem je ubijeno devet ljudi, saopštile su danas UN.
U nacrtu rezolucije koji su, pored Palestinaca, predložili Pakistan i Sudan, "najoštrije moguće se osuđuje svirepi napad izraelskih snaga" i kaže da bi nezavisni istražitelji trebalo da utvrde da li je bilo kršenja međunarodnog prava, javila je agencija Rojters.

U neobavezujućem dokumentu, izraelske vlasti se pozivaju da obezbede sigurno dopremanje hrane, goriva i medicinske pomoći pojasu Gaze.

Ranije danas, Savet bezbednosti UN je, posle više od 10 sati pregovora, na sednici iza zatvorenih vrata, izdao formalno saopštenje u kojem je osudio napad izraelske vojske na međunarodnu flotilu, u kojem je bilo civilnih žrtava, pozivajući na sprovođenje nezavisne istrage.

Tel Aviv duže vreme optužuje Savet UN za ljudska prava, telo koje okuplja 47 država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, najvećeg izraelskog saveznika, za pristrasnost i oštriji tretman Izraela.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak