Stranci utihnuli na Berzi

Biznis 14.05.2010 12:09
Stranci utihnuli na Berzi


Na Beogradskoj berzi u aprilu je, za razliku od prethodnih godina, izostalo očekivano povećanje aktivnosti stranih investitora.Veća aktivnost stranaca u trgovini akcijama karakteristična je za početak drugog kvartala, podsećaju na Berzi i dodaju da pojačana aktivnost stranih ulagača uglavnom za rezultat ima i povećanje vrednosti prometa.
Podaci Berze pokazuju da je aprilski promet bio 1,66 milijardi dinara, pri čemu je promet iz trgovine akcijama bio 1,45 milijardi, odnosno 87,5 odsto ukupnog.
Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini akcijama prošlog meseca bilo je prosečno dnevno 51,9 odsto, za četiri odsto manje nego u martu.
Strani investitori su tokom celog aprila bili aktivniji na kupovnoj nego na prodajnoj strani i više od 69 odsto svih kupovina akcija obavili su stranci, dok su u prodaji učestvovali sa 34,5 odsto.
Učešće stranih investitora u trgovini obveznicama devizne štednje tokom aprila smanjeno je za 65,6 odsto u odnosu na mart, na nepuna četiri procenta prosečno dnevno.
Taj podatak ukazuje na činjenicu da je gotovo celokupna aprilska trgovina dužničkim hartijama na Beogradskoj berzi realizovana od strane domaćih investitora.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak