За наоружање се троши хиљаду милијарди долара

Дневник 21.04.2010 03:28
За наоружање се троши хиљаду милијарди долара


На Генералној скупштини Уједињених нација одржана је дебата посвећена разоружању и глобалној безбедности, улози светске организације и изазовима са којима се суочава међународна заједница.
Бан Ки-мун је, говорећи пред 192 делегације држава чланица Уједињених нација, истакао да је свет тренутно превише наоружан и да за развој нема довољно средстава.
“На оружје се на глобалној равни троши преко хиљаду милијарди долара и та сума расте”, изјавио је Бан.
Генерални секретар Уједињених нација сматра да рад на плану разоружања треба да се тиче како оружја за масовно уништавање, тако и регулисања конвенционалног наоружања.
“Мало оружја у погрешним рукама уништава људске животе, спречава мировне напоре, зауставља слање хуманитарне помоћи, олакшава илегалну трговину наркотицима и спречава инвестиције и развој”, истакао је Бан.
Први човек светске организације рекао је да се приоритети морају променити како би се убрзаним разоружањем ослободили ресурси неопходни за борбу против климатских промена, за производњу хране.
Бан је навео и охрабрујуће трендове као што су прошлонедељни самит у Вашингтону и потписивање споразума о смањењу офанзивног стратешког наоружања између Америке и Русије у Прагу и додао да би требало наставити са тим замахом. У дебати су учествовали и руски и амерички амбасадор при светској организацији.
“Русија и Америка договориле су се о смањивању укупног броја својих нуклеарних бојевих глава за трећину и стратешког наоружања за половину”, изјавио је Виталиј Чуркин, руски амбасадор у УН.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak