Odlažu se sankcije protiv Irana

Politika 07.04.2010 04:43
Odlažu se sankcije protiv Irana


Kažnjavanje Teherana zbog nuklearnog programa nije na aprilskom dnevnom redu Saveta bezbednostiIako je predsednik Barak Obama pre neki dan najavio da novi režim sankcija protiv Irana očekuje „za nekoliko nedelja”, kažnjavanje Teherana zbog njegovog nuklearnog programa nije na aprilskom dnevnom redu Saveta bezbednosti, što znači da oko toga još nema konsenzusa velikih sila.

U čemu je problem pokazala je današnja izjava predstavnice Ministarstva inostranih poslova Kine, koju prenosi Sinhua. Poruka Pekinga koju je ona prenela glasi da su neophodni dodatni diplomatski napori da se reši iransko nuklearno pitanje. Kina ostaje posvećena „očuvanju međunarodnog režima nuklearnog neširenja”, ali se nada da će „sve strane preduzeti pragmatičnije i pozitivnije mere da se problem reši na odgovarajući način”.

Prevedeno sa diplomatskog na običan jezik, ovo znači da se Kina i dalje protivi oštrom režimu izolacije Teherana, verujući da se sa još može postići neki kompromis. Amerika je, pak, za oštriji režim sankcija, u čemu ima podršku Francuske i Velike Britanije, kao i Nemačke koja nije članica Saveta bezbednosti, ali jeste u društvu „pet plus jedan” velikih sila koje pokušavaju da Iran ubede da odustane od puta koji ga vodi u društvo država posednica nuklearnog oružja.

Rusija se, po svemu sudeći, znatno približila stavovima zapadnih sila, a u jednom momentu se učinilo da je obrlaćena i Kina, koja je učestvovala u poslednjoj rundi konsultacija o ovoj temi, što je verovatno bila podloga za Obamin optimizam, koji je, kako se sada vidi, ipak bio bez pokrića.

Ovo praktično znači da bi sankcije, ako se u međuvremenu sa Iranom nešto ne dogovori, na dnevni red došle tek u junu, pošto se u maju u Njujorku održava skup UN upravo o režimu neširenja nuklearnog naoružanja na kojem, kao potpisnik NPT sporazuma, učestvuje i Iran.

Da bi sankcije prošle u Savetu bezbednosti, potrebno je devet od 15 glasova kao i da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne uloži veto. Neophodan je dakle konsenzus velikih sila koji, kako sada izgleda, može da se postigne samo ako se ono što traži Zapad donekle „razvodni”. Blage sankcije pak ne bi bile svrsishodne u odvraćanju Irana od njegovih nuklearnih ambicija, pa Teheran u takvim uslovima ne vidi razlog da popusti.

Iz sadašnjeg sastava članica Saveta bezbednosti, oštrim merama se protive i nestalni članovi Brazil, Turska i Liban, tako da su izgledi da se nešto u ovom pogledu preokrene zasad veoma mali.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak