Jat „prodat” i pre tendera

Politika 01.03.2010 17:17
Jat „prodat” i pre tendera


Kako su i pre nego što je raspisan javni poziv za strateško partnerstvo Andrej Jovanović i Bojan Milovanović u javnosti viđeni kao gazde JataŠta dobija novi kupac Jata? Najmanje 15 miliona evra duga na papiru, a kad se tome dodaju potraživanja Aerodroma „Nikola Tesla”, Agencije za kontrolu letenja, Jat tehnike, Jat keteringa i mnogih drugih, ova suma narasta i do 30 miliona evra. Tu se poslovanje na veresiju ne završava, jer da bi ovu godinu završili u plusu, menadžeri Jata od države su tražili pozajmicu od 40 miliona evra. Osim dugova, novi vlasnik nasledio bi 15 aviona, starih više od 20 godina, od kojih trenutno saobraća samo osam.

Nema sumnje da je najbolje vreme za prodaju nacionalnog avioprevoznika prošlo i da država sad samo gleda kako će pošto-poto da ga udomi. I pre nego što je raspisan javni poziv za strateško partnerstvo, u javnosti su Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, bivši vlasnici fabrike grickalica „Marbo”, već viđeni kao gazde Jata. Možda su pokazali interesovanje, baš kao i mnogi pre njih: aviokompanije iz Rusije, Turske, Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Islanda, Izraela. Ali, zvaničnu potvrdu njihove zainteresovanosti trenutno je nemoguće dobiti. Minulog vikenda, otkako je u javnosti lansirana informacija da su bivši hokejaši bacili oko na Jatovu flotu, novinari su bukvalno proganjali dvojicu privrednika, koji su dosad vešto izbegavali medije. Telefoni nisu zvonili samo Milovanoviću i Jovanoviću, već i njihovim bivšim saradnicima, novim vlasnicima „Marba”, kolegama privrednicima i sportistima, kućnim prijateljima, poznanicima i komšijama. Kad već ništa nije moglo da se čuje od glavnih aktera ove priče, sporedni igrači komentarisali su (anonimno, naravno):

– Nisu ludi da kupe Jat, oni su pametni momci. Ne bih ga uzeo ni ja, a kamoli oni – uveravao nas je njihov kolega privrednik, inače sklon poslovnim rizicima.

– Možda im je to izazov, ali o aviosaobraćaju ne znaju ništa. Mada, ni u proizvodnju grickalica nisu bili upućeni, pa su uspeli – procenjuje drugi biznismen.

– U životu ih nisam čuo da su spomenuli Jat – tvrdio je njihov prijatelj iz detinjstva.

– Zainteresovani su, ali su zatečeni naglim interesovanjem novinara za njih. Stavite se malo u njihovu kožu – kažu oni koji su sa njima u kontaktu.

Put od zainteresovanosti do kupovine prilično je dug, pa se postavlja pitanje kome u ovom trenutku, iz političkih, ekonomskih, ili bilo kojih drugih razloga, odgovara lansiranje ovakvih informacija. Jer, ne mora da znači da će Jovanovićeva i Milovanovićeva ponuda biti najbolja na tenderu. Čudno je i to da je resorni ministar Milutin Mrkonjić imena zainteresovanih pročitao u novinama, a da u Jatu, koji strateški partner treba da izvuče sa dna, ništa nisu čuli o dvojici potencijalnih partnera.

Da li su ovo zaista najozbiljniji kandidati ili su njihova imena poslužila za skretanje pažnje sa Jatovih nagomilanih problema, saznaće se uskoro. Jer će danas u vladi početi razgovori o strateškom partneru, dok će ispred zgrade u Nemanjinoj ulici početi protest ćerke firme Jat keteringa zbog neizmirenih dugova.   IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak