Egipatski milijarder želi Telekom?

B92 27.02.2010 17:54
Egipatski milijarder želi Telekom?


Egipatski milijarder Nagib Saviris, prvi čovek Oraskom telekoma i jedan od najbogatijih ljudi sveta izrazio je interesovanje za učešće u privatizaciji Telekoma.Novosti pišu da je ovaj biznismen zainteresovan i za ulaganje u srpsku infrastrukturu i hotelijerstvo i dodaju da se on, sa grupom od 17 lidera egipatskih kompanija i udruženja privrednika, u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Savirisova kompanija Oraskom je u leto 2006. učestvovala na aukciji za privatizaciju Mobtela, ali je odustala u prvom krugu, posle objavljivanja prve početne cene od 800 miliona evra.

Oraskom telekom je od osnivanja 1998. godine jedan od najvećih operatera mobilne telefonije na Bliskom Istoku, u Africi i Južnoj Aziji, koji nije prezao ni od ulaska na rizična tržišta poput iračkog, alžirskog, pakistanskog.

Porodica Saviris, među najbogatijim u Egiptu, posluje globalno, od mobilne telefonije u Severnoj Koreji, do hotelskih kompleksa u Švajcarskoj. Poslednjih godina Savirisovo carstvo bazira se na usvajanje novih tehnologija, pre svega u oblasti telekomunikacija. U Evropi poseduje kapital od Irske do Kipra.

Nagib Saviris, čije ime je već godinama stalno na čuvenoj Forbsovoj listi svetskih milijardera, smatra se trećom najbogatijom osobom na Bliskom Istoku, a imovina mu se procenjuje na 12,7 milijardi dolara.

Njegov otac, Onsi Saviris (79) iz poznate koptske familije, osnovao je porodičnu imperiju Oraskom 1950. Njegova tri sina, svi školovani u Švajcarskoj, Nagib, Nasef i Samih na čelu su različitih ogranaka porodične imperije. Nagib Saviris, redovni učesnik u panel diskusijama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, investira i u egipatske medije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak