Protest metalaca u Kragujevcu

Tanjug 25.02.2010 23:11
Protest metalaca u Kragujevcu


Zaposleni u preduzećima "Metal sistemi" i "Metal sistemi tehnika" protestovali su ispred kancelarije Agencije za privatizaciju u Kragujevcu. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata "Metal sistema" Miloša Tanaskovića, radnici od Agencije za privatizaciju traže "da se oglasi nadležnom, izvrši kontrolu kupoprodajnog ugovora i poništi privatizaciju".Naglašavajući da radnici štrajkuju jer nisu primili plate za osam meseci, Tanasković je naveo da su zaposleni poslednju platu dobili za maj prošle godine i to 40 odsto, kao i da im je to isplaćeno u septembru.

Preduzeća "Metal sistemi" i Metal sistemi tehnika" su nekadašnji delovi fabrike industrije krupnih lanaca "Filip Kljajić" koje je isti vlasnik kupio avgusta 2008. godine za 1,7 miliona evra i čijih je 150 radnika, 3. februara ove godine, zbog neisplaćivanja plata, podnelo zahteve za socijalnu pomoć Centru za socijalni rad.

Direktor i vlasnik Dragoljub Radulović je jula prošle godine saopštio je da je obnovljena proizvodnja industrijskih lanaca i da će na inostrano tržište biti isporučeno robe u vrednosti od 17 miliona evra.

Radulović je tada najavio i da će više od 15 miliona evra biti uloženo u izgradnju potpuno novih fabričkih objekata, opremu ali i izgradnju nove upravne zgrade.

Tanasković navodi da se "upravo ta investicija pokazala lošom, jer fabrički pogoni se grade kao i upravna zgrada, a radnici ne dobijaju plate".

On je je naveo i da je Radulović radnicima od jula 2008. godine, kada je postao vlasnik, do marta prošle, redovno isplaćivao zarade onima koji su bili radno angažovani, dok je više od stotinu radnika bilo na plaćenom odsustvu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak