Радничке страже чувају „Митрос”

Дневник 17.02.2010 13:47
Радничке страже чувају „Митрос”


Радничке страже у „СЛ-Митросу“ у Сремској Митровици чувају машине да их власник „Свислајона“ Родољуб Драшковић не пренесе у Горњи Милановац и тамо настави производњу кобасичарских производа, паштете и месних нарезака.
Решени су да Драшковићу више не дозволе улазак у фабрику, да се одрекну зарада и за тај новац купе сировину и наставе да раде за себе, да некад чувену кланицу дигну на ноге.

– Драшковић и није власник кланице. За неисплаћене зараде он радницима дугује 1,2 милион евра, ту су и акције малих акционара, дакле, фабрика је наша, а Драшковић нека се договара с Агенцијом за приватизацију, која је, иначе, највећи кривац за ово што се овде дешава – прича нам члан штрајкачког одбора Топлица Перић. – На држави је да штити нас, раднике, а не само тајкуне. Нас 147 је овде, највећи део се води на „Таково аграр“ из Горњег Милановца, који је такође у „Свислајон групи“ и који је, наводно, закупио од групе погоне „Митроса“. Сви смо ми бивши радници „Митроса“, само што смо преведени папирима у другу фирму, а у „Митросу“ је „остало“ само 13 радника и фирма је у стечају. Очигледна намера је да се „СЛ-Митрос“ у Сремској Митровици угаси. Ми то нећемо дозволити, бранићемо фабрику својим животима, нећемо у круг пустити ни Драшковића, ни било кога из „Свислајона“, а ни стечајног управника. Већ 22. фебруара ћемо знати иде ли у стечај и „Таково аграр“, о чему ће одлуку донети Привредни суд из Чачка. Ма каква одлука била, ми смо решени да сачувамо „Митрос“.
Радник Драган Ивић и већа група месара кажу да су спремни и животима да бране кланицу, да ће после 22. фебруара ићи у Београд, у Агенцију за приватизацију, јер је тамо кривац за пропаст „Митроса“
– Ако има државе, ред је да нас заштити. Драшковићу је лако, он ће у Швајцарску, а ми остајемо овде на улици. То се неће десити и нико неће преселити производњу трајних и полутрајних кобасица у Горњи Милановац – каже Ивић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak