Južnokorejska kompanija preuzima "Zastavu elektro"

RTV 16.02.2010 20:43
Južnokorejska kompanija preuzima "Zastavu elektro"


Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi južnokorejska kompanija za proizvodnju auto delova Jura (Yura) do kraja marta trebalo da preuzme fabriku Zastava elektro iz Rače. Dinkić je novinarima u Kragujevcu rekao da Jura, koja je dobavljač južnokorejskih proizvođača automobila Kia, Daevu (Daewoo) i Hjundai (Hyundai), želi da započne proizvodnju u Srbiji u junu.

"Kompanija Jura je zainteresovana da investira u proizvodnju kablova za automobile i čitava proizvodnja bi se izvozila. Ta južnokorejska kompanija, koja ima isti proizvodni program kao Zastava elektro, planira da u prvoj godini uposli 1.000 radnika", kazao je Dinkić.

Vrednost fabrike 2,8 miliona evra

U saopštenju Ministarstva ekonomije navodi se da je Dinkić  prilikom posete Zastavi elektro u Rači kazao i da bi poziv za prodaju celokupne imovine te fabrike trebalo da bude raspisan do 1. marta i završen do 15. marta.

Do tada mora da se napravi program restrukturiranja, kontakt sa bankama, krene u rešavanje komercijalnih dugova, istakao je i dodao da je vrednost imovine Zastave elektro procenjena na oko 2,8 miliona evra.

Dinkić je naveo da je po obećanju koje je lično dao radnicima Zastave elektro, koji su štrajkovali zbog lošeg poslovanja bivšeg rukovodstva, Ministarstvo ekonomije u poslednjih šest meseci tražilo strateške partnere za tu fabriku.

Predstavnici južnokorejske kompanije, kazao je ministar ekonomije, posetili su Srbiju više puta i videli uspešne primere poslovanja auto delovima kao što su Leoni iz Prokuplja i nemački Dreksler Majer.

Dinkić je naveo i da su investitori iz Južne Koreje obišli nekoliko lokacija za smeštanje proizvodnje, a da su prednost dali Rači zbog blizine autoputa i dobrih uslova u fabrici Zastava elektro.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao i da će radnicima koji budu želeli da odu iz fabrike Zastava elektro biti ponuđen socijalni program u iznosu od 300 evra po godini radnog staža, navodi se u saopštenju.

U fabrici Zastava elektro trenutno radi 280 ljudi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak