Švajcarci žele paraćinsku staklaru

RTS 16.02.2010 01:50
Švajcarci žele paraćinsku staklaru


Švajcarska kompanija "Vetropak" zainteresovana za kupovinu pogona ambalažnog stakla Srpske fabrike stakla iz Paraćina, kažu u sindikatu. Firma ranije odustala od kupovine zbog odluke da se fabrika proda kao celina.
Kompanija "Vetropak" iz Švajcarske, jedna od najvećih u Evropi u proizvodnji ambalažnog stakla, sa više od 3.000 zaposlenih u fabrikama u Austriji, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, zainteresovana je za kupovinu pogona ambalažnog stakla Srpske fabrike stakla u Paraćinu.

"Vetropak" je još 2003. godine bio zainteresovan za kupovinu pogona ambalažnog stakla Fabrike i otkupio je i tenedersku dokumentaciju, ali je odustao zbog tadašnje odluke da se ona proda kao celina, rečeno je Tanjugu u Sindikatu fabrike.

Sindikat će podržati nameru "Vetropaka" da kupi pogon ambalažnog stakla, ali je poručio da bi "za ostale pogone (ručno-trgovačko, mašinsko-trgovačko, rudnik) trebalo da se pobrine država, jer Srpska fabrika stakla može biti profitabilna samo sa ozbiljnim strateškim partnerom".

Kompanija "Rubin" iz Bugarske, koja je Staklaru kupila 2006. godine, nije ispunila gotovo ništa iz ugovora - radnicima nije plaćala za zdravstveno osiguranje, ima ogromna dugovanja prema lokalnoj samoupravi, a nije ispunila ni obaveze o ulaganjima u modernizaciju, podsećaju u Sindikatu.

Zbog velikih dugovanja za gas "Srbijagas" je, zaključkom Vlade Srbije od 7. maja prošle godine, konverzijom duga u akcije, stekao većinsko učešće u kapitalu fabrike u Paraćinu, a krajem avgusta je zvanično registrovan kao akcionar sa 63,62 odsto kapitala.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak