Uništavanje BIP-a

Kurir 15.02.2010 17:17
Uništavanje BIP-a


BIP je uništen i država hitno mora da raskine kupoprodajni ugovor s konzorcijumom „Alita - Junajted nordik beveridžis“, tvrde mali akcionari.
Vojislav Ćorović, predsednik Udruženja „Novi akcionar“, tvrdi da se novi vlasnici bave malverzacijama i grubo krše kupoprodajni ugovor, a da pri tom niko ništa ne preduzima.
- U roku od dve godine nisu otkupili akcije malih akcionara od oko 20 miliona evra, a tada je akcija vredela 4,5 evra. Posle dve godine trebalo je da investiraju 2,6 miliona evra, ali ni to se nije desilo. Zato su za kratko vreme stigli do duga od 20 miliona evra na ime poreza, zbog čega je 40 odsto imovine Poreska uprava već oduzela i prodala. Račun firme je blokiran već godinu dana, pa se radnici isplaćuju preko drugog računa, a uplate stižu i preko Sejšela. Poreski inspektori pronašli su u kasi čak 25 miliona dinara u kešu! Godinama se krčmi imovina i isisava novac - ističe Ćorović.

On smatra da nove vlasnike neko štiti, jer im se stalno daje novi rok od 30 dana za ispunjenje obaveza, a poslednji je istekao 8. januara.
- Ove nedelje krećemo u štrajk. Tražićemo ne samo raskidanje ugovora bez odlaganja već i krivične prijave protiv odgovornih za uništavanje kompanije - naglasio je Ćorović.

U Agenciji za privatizaciju kažu da će ove nedelje definitivno biti odlučeno o sudbini BIP. Kako Kurir saznaje, to najverovatnije znači da će ugovor biti raskinut.
- Prilikom kontrole izvršenih obaveza iz ugovora za drugu godinu 11. novembra utvrđeno je da kupac nije investirao 2,6 miliona evra i da dve godine nije otkupio akcije. Prema podacima iz Poreske uprave ukupan dug BIP 14. oktobra bio je više od 632 miliona dinara - kažu u Agenciji.

Na osnovu toga vlasnicima sledi kazna od 50 odsto prodajne cene, što je u ovom slučaju više od 13 miliona evra, ili prinudna naplata putem prodaje osnovnih sredstava.

Kurir je pokušao da dobije i nadležne u BIP. Član Upravnog odbora Tavi Einaste obećao nam je odgovor „za dan-dva“, ali je od tada prošlo nedelju dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak