Izmuzena privatizacija

Večernje novosti 09.02.2010 13:21
Izmuzena privatizacija


Mleko sa farme krava “Vojvodina” iz Starčeva kod Pančeva, oko koje se proteklih dana digla uzbuna zbog šokantnih slika sa uginulim kravama koje leže u oboru kraj muzara, otkupljivano je kao ekstra klasa!
Radnici ove farme kažu da je ovakva slika postala svakodnevica nakon što je pre tri godine Dragoslav Marković privatizovao ovu ekonomiju. Uslovi su se tada pogoršali za radnike, ali i za stoku.
Slika štala u kojima se muzu krave, kao i prostor za teljenje krava dan posle televizijskog priloga nije izgledala ni delimično loše kao na video-snimku, koji je objavljen na televizijama. Stoka deluje čisto i nije neuhranjena, dok je prostor gde se muzu relativno čist.
S druge strane, radnici ove farme Gruja Šajić, Slađan Jovanović i Zvonko Cvetković, suspendovani s posla prošle nedelje, tvrde da su životinje zanemarene, jer radnici odlaze zbog nepovoljnih uslova za rad. Njihovu priču u petak je potvrdilo još petoro radnika ove farme, koji takođe očekuju suspenziju.
- Za vikend su doveli nekoliko radnika iz druge firme da brzo odnesu leševe životinja i očiste štale - priča Šajić. - Životinje umiru od gladi. Gledali smo kako u toru jagnjad sisaju uginulu ovcu. Hrane na farmi ima, ali nema ko da je da životinjama. Za poslednjih deset dana, sedmoro zaposlenih dalo je otkaz. Plate kasne po nekoliko meseci i sve su manje, radimo dvokratno po 12 sati, i mahom ručno. Radnik je ranije prosečno muzao po 60 krava dnevno, a sada su obim posla povećali na 160.
U Veterinarskoj ambulanti “Minić”, koja brine o životinjama na ovoj farmi, kažu da uslovi za stoku u AD “Vojvodina” nisu dobri kao pre petnaestak godina, ali ističu da jeziv prizor sa video-snimka ranije nisu viđali.
Ipak, jezivi snimci uginulih krava na privatizovanoj farmi u Starčevu, pored kojih žive krave šetaju, više su nego uznemirile javnost. Najuže rukovodstvo firme, međutim, ogradilo se od tvrdnji radnika da su krave na ovoj farmi neuhranjene i da gladuju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak