Direktorima dopušteno da obmanjuju kupce

Danas 01.02.2010 17:10
Direktorima dopušteno da obmanjuju kupce


Oko 80 odsto vlasnika koji su kupili društveno preduzeće na aukciji ili tenderu, žalilo se Agenciji za privatizaciju zbog netačnih podataka navedenih u prospektu za prodaju. Iako su mnogi kupci zbog toga bili onemogućeni u realizaciji planiranih poslova, čak i ugovornih obaveza prema zaposlenima ili Agenciji, retko je koji slučaj dospeo do suda, a nema ni podataka da je bilo koji direktor društvene firme zbog navođenja netačnih podataka pred sudom bio proglašen krivim.Retkost je da popis imovine u prospektu odgovara stvarnom stanju na terenu, iako je Zakonom o privatizaciji određeno da za tačnost podataka krivično i materijalno odgovara rukovodstvo društvenog preduzeća. Novim vlasnicima Agencija ne može da garantuje ispravnost prospekta, pa eventualna tužba protiv te institucije ne bi imala osnova, a neefikasan sudski sistem često čini uzaludnim i napor da se na odgovornost pozovu bivši direktori društvenih preduzeća. Bar kod nas, ne postoji podatak da je iko osuđen zbog navođenja lažnih podataka o stanju društvenog preduzeća. Tako ispada da kupac na aukciji ili tenderu uzima „mačku u džaku” i da u takvim slučajevima ne postoji zaštita države - kaže za Danas Dušan Belanović, direktor Informativne službe Agencije za privatizaciju.

On dodaje da su najčešće sakrivena prava dugovanja društvene firme, pa se kupac u startu suočava sa znatno većim obavezama nego što je računao. Takođe, sakrivena su i izvršna rešenja u sudskim postupcima, dugoročni zakupi koji se ne mogu bez većih finansijskih posledica raskinuti, a u velikom broju slučajeva značajna imovina navedena u prospektu uopšte nije uknjižena ili je pitanje vlasništva sporno. Belanović naglašava i da se spisku marifetluka pridružuje i česta situacija da, neposredno pred oglašavanje prodaje, dođe do nerealnog povećanja zarada zaposlenih, koje se kasnije štite kroz socijalni program, a postaju veliki balast za novog vlasnika, jer nemaju uporište u ekonomskoj snazi preduzeća.

Jedan od primera nesavesnog postupanja je i firma Zavarivač iz Vranja koju je pre godinu dana kupila kompanija Galeb grupa iz Šapca. Predsednik Galeba Radoslav Veselinović tvrdi u izjavi za naš list da je Zavarivač pre prodaje napravio gubitak od oko tri miliona evra (2007. i 2008. godine), što nije bilo prikazano u tenderskoj dokumentaciji. To je, po svemu sudeći, napravilo i problem u daljem razvoju kompanije, kao i u odnosu radnika i novog vlasnika. Stevan Rac, predsednik sindikata te firme, kaže za Danas da je nesporazum nastao kada je trebalo, prema planu većinskog vlasnika, broj zaposlenih (506) smanjiti za oko 150. On tvrdi da novi vlasnik nastoji da „mimoiđe“ propise pri otpuštanju viška. „Na spisku za otkaz nalazi se 150 radnika, ali sindikat ne zna njihova imena ni kriterijume po kojima su izabrani. Saglasnost sindikalne organizacije je tražena uzaludno jer većinski vlasnik ne želi da obezbedi realizaciju socijalnog programa, odnosno isplatu 300 evra po godini staža“, smatra Rac.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak