Indeksi na berzi poskočili, promet mršav

Biznis 18.01.2010 13:32
Indeksi na berzi poskočili, promet mršav


Beogradska berza je posle dužeg vremena vezala dve trgovačke nedelje u kojima su indeksi porasli. Trgovanje je krenulo veoma oprezno i sporo, posle desetodnevne praznične pauzeOskudna ponuda akcija dovela je do rasta cena, međutim mali prometi i večito nedovoljna likvidnost govore da se može očekivati volatilno trgovanje i u nedeljama koje slede. Kada se neko od većih investitora odluči za kupovinu, akcije odmah skoče, a čim se kupac povuče ili potroši sredstva, par dana kasnije - cene padaju. Akcije Agrobanke su ove nedelje u jednom trenutku potonule na 7.800 dinara, da bi se u petak zahvaljujući jačoj tražnji trgovalo njima i po 9.100 dinara.

Više od trećine nedeljnog prometa otišlo je na dve blok transakcije akcijama "Hotela Prag", između tri akcionara. Prodato je 45% kapitala firme i došlo do konsolidacije vlasništva od preko 70% kod firme "IB investment doo". U redovnom trgovanju, akcije AIK banke bile su dominantne po prometu (92 miliona dinara), a na drugom mestu po nedeljnom rastu, od preko 11%. Najveći prodavac ovih hartija bio je jedan slovenački fond. Tražene su bile i akcije Komercijalne banke i "Energoprojekt holdinga", kojima se trgovalo za 12,2 i 11,5 miliona dinara.

Belex15 je skočio za 3,7% na 688,32 indeksna poena, a Belexline za 2,25% na 1.341,42 poena na nedeljnom nivou. Promet se smanjio za gotovo 55% na 402,8 miliona dinara, odnosno 4,14 miliona evra, a blok transakcije su odnele gotovo 35% tog iznosa. Broj transakcija je pao za 9,6%, dok je učešće stranih investitora u akcijama skočilo na 43,3%.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak