Srpski farmaceutski brend uskoro na tenderu

RTV 04.01.2010 23:00
Srpski farmaceutski brend uskoro na tenderu


Tender za privatizaciju Galenike biće raspisan u prvom tromesečju, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju, koja od 15. decembra prikuplja pisma o namerama zainteresovanih investitora.
Pretkvalifikacionim tenderom, kažu u Agenciji za RTV, želeli su da opipaju puls zainteresovanih investitora, ali i propišu najbolje uslove za finalni tender.

Iako je “anketni“ tender raspisan mesec i po ranije od dovora sa Galenikom, odnosno pre završetka novog pogona, u tom preduzeću očekuju da će ponude potencijalnih investitora biti više od 200 miliona evra, na koliko je procenjen kapital sprskog farmaceutskog brenda.

Najveća investicija u farmaceutskoj industriji, trebalo bi da bude završena krajem januara. Novi pogon vredan 50 miliona evra, sa radom će početi u aprilu, kaže direktor Galenike Nenad Ognjenović, što će uz činjenicu da je u kriznoj 2009. proizvedeno i plasirano više lekova nego lane, verovatno podići vrednost te kompanije.

Iako će cenu, a samim tim i vrednost besplatnih akcija za građane odrediti tržište, poslovni rezultat Galenike, govore u prilog uspšne privatizacije. Ni radnici ne treba da brinu, kaže direktor, jer u tom preduzeću nema viška zaposlenih, dodajući da je zagovornik teze da “nigde nema viška radnika, nego samo manjka posla“.

Za kupovinu Galenike, po recima direktora Nenada Ognjenovića interesovanje su iskazali i njihovi licencni parteri, mada ni Agencija za privatizaciju, ni Galenika, još uvek ne saopštavaju ko su potencijalni kupci.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak