Šta je vaskulitis

Budi.in 28.12.2009 21:52
Šta je vaskulitis


Vaskulitis je naziv za skup bolesti koje podrazumevaju upalu krvnih žila, odnosno upalu stijenke krvne žile (krvne žile su arterije, vene i kapilari). Sve krvne žile u telu čine vaskularni sustav.Arterije su krvne žile koje krv bogatu kisikom nose do svih tkiva u tijelu, dok su vene žile koje vraćaju krv ispunjenu ugljičnim dioksidom iz tkiva prema plućima na oksigenaciju. No, to ste vjerojatno već naučili na biologiji u osnovnoj školi. Ali, što je to vaskulitus?

Vaskulitus se uglavnom javlja uz ili nakon neke infekcije ili autoimune bolesti. Najčešće je u pitanju streptokok, virus hepatitisa B i C, reumatske bolesti ili tumor, no pravi uzrok vaskulitisa još uvijek nije poznat.

Što se tiče simptoma, svaki oblik vaskulitusa ima svoje karakteristične simptome, ovisno o tome o kojim krvnim žilama je riječ i koji je organ zahvaćen. U toku bolesti mogu se javiti rane i kraste po koži zbog odumiranja tkiva (najčešće na nogama, stražnjici ili trupu), promjene na vršcima prstiju ruku i nogu, pogoršava se funkcija bubrega i patološki nalaz u mokraći, iskašljava se krv zbog zahvaćanja pluća, javlja se glavobolja i zglobobolja, a u slučaju vaskulitisa središnjeg živčanog sustava, može doći i do moždane kapi.

Jako je bitno bolest dijagnosticirati na vrijeme, jer tako ostavlja manje posljedice na zdravlje. Vaskulitis se dijagnosticira laboratorijskim testiranjem krvi, kojd pokaže da u tijelu postoji upala. Nakon toga se obavlja i biopsija zahvaćenog tkiva iz čega se jasno vidi da je u pitanju upala krvnih žila. Najčešće je riječ o koži, sinusima, plućima, bubrezima ili živcima.
Liječenje se uglavnom temelji na liječenju simptoma zahvaćenih organa. Ukoliko posumnjate da bolujete od vaskulitisa, obavezno se javite svom liječniku.

Naravno, postoje i neke alternativne metode za liječenje bolesti krvnih žila. Preporučaju se razni čajevi od bršljana ili oraha, jela s mrkvom, kao i ruzmarinovo ulje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak