Neće biti klasicne privatizacije EPS-a

Biznis 18.12.2009 16:20
Neće biti klasicne privatizacije EPS-a


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da neće biti klasične privatizacije Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS)"EPS će u određenom smislu biti privatizovan i to u nekoliko faza, da bismo izbegli neke greške koje su pojedine zemlje napravile", izjavio je on za 500. broj Ekonomist magazina, koji izlazi sutra.

Cvetković je kazao da EPS sada ima monopolski položaj, ali će uskoro na tržište ući neke velike kompanije, koje će se pojaviti kao konkurenti EPS-a u proizvodnji električne energije.

Srpski premijer je podsetio da su u toku tenderi za Kolubaru B i Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT), a vrednost investicija procenjuje se na skoro dve milijarde evra, a većinski vlasnici ova dva kapaciteta biće strani strateški partneri, čiji će udeo u proizvodnji biti oko 20 odsto.

"Time ćemo izvršiti prvu fazu privatizacije EPS-a i stvoriti konkurentno tržište". rekao je Cvetković.

On je naveo da vlada nije promenila strateško opredeljenje da se "uđe u privatizaciju" Telekoma Srbije, ističući da ta kompanija dosta dobro posluje i da treba voditi računa kada se ulazi u proces privatizacije.

Prema rečima Cvetkovića, farmaceutska kompanija Galenika je jedino preduzeće od čije se prodaje u 2010. može očekivati značajniji prihod.

Manja sredstva očekuju se i od privatizacije preduzeća koja su prodata na više godišnjih rata, kao i od privatizacija preostalog dela bankarskog sektora, rekao je Cvetković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak