Herpes zoster - simptomi i lečenje

Stetoskop 16.12.2009 01:52
Herpes zoster - simptomi i lečenje


Herpes zoster je posledica ponovne aktivacije varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi.Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaju varičele (ovčije boginje ili vodene kozice ), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa kod osoba koje su prebolele varičelu. Manifestuje se u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći  spinalne nerve. Ceo proces može da bude popraćen povećajem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini.

To je bolest koja se javlja, uglavnom, kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima. Najčešće se javlja u starosnoj dobi između 60 i 70 godine. Češće se dešava kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti, nekih malignih bolesti, te kod onih sa oslabljenim imunitetom.

Bolest obično zahvata područje trupa, ali se može pojaviti (ređe) na licu, vratu i donjim delovima tela. Mogu se javiti i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika.

Ovo je infekcija za koju je tipično to da počinje opštim osećajem slabosti koje je praćeno blago povišenom temperaturom te peckanjem i bolovima na jednoj strani tela. Za nekoliko dana, na istom delu tela, uzduž zahvaćenog nerva, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tečnošću ispunjeni plikovi. Obično se javljaju na prsima, stomaku, leđima ili licu, ali može biti zahvaćen i vrat, udovi ili donji deo leđa.

Herpes zoster - simptomi i lečenje

Zahvaćeno područje može biti veoma bolno, osetljivo uz pojavu svraba. Posle nedelju do dve dana, plikovi prolaze i stvaraju se kraste, ali se dešava da bolovi i dalje budu prisutni. Ako intenzivna bol traje i posle promena na koži, reč je o postherpetičnoj neuralgiji. Ona može da traje mesecima, čak i godinama, posebno kod starijih ljudi.

Koji su simptomi bolesti?

Blago povišena temperatura, iscrpljenost, umor, osećaj peckanja, bockanja i svrab po telu. Na koži se vidi ograničeno crvenilo, na tom delu se vide plikovi koji su raspoređeni u grupe ili dugačke pruge, a ispunjeni su bistrom tečnošću.

Promene su obično lokalizirane jednostrano, iako se mogu pojaviti i na obe strane tela (zoster duplex). Registruje se intenzivan, probadajući bol koji može biti stalan ili povremen.

Ako je zahvaćen deo u području nerva trigeminus moguće su komplikacije u obliku konjunktivitisa i oštećenja rožnjače (zoster ophtalmicus), dok zoster u području ušnog nerva može da ošteti ušni živac.

Od komplikacija može se javiti delimična ili potpuna paraliza ličnog živca. Ako je zahvaćen stomak, bolovi mogu biti izuzetno jaki.

Kako se leči?

Pomažu preparati vitamina B grupe (B1, B6 i B12) koje treba piti desetak dana.

Ako se na koži dogodi superinfekcija bakterijama, primenjuju se antibiotici.

Kod težih bolova pomažu analgetici.

Kod zoster oftalmikusa (kad je zahvaćeno oko), potrebna je redovna oftalmološka kontrola.

Kod lokalnog lečenja, primenjuje se virostatik u obliku masti ili kreme.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak