Tri trika za pretraživanje

B92 30.11.2009 19:59
Tri trika za pretraživanje


Iako je korisnicima Firefoxa na raspologanju neverovatna količina dodataka, bookmarkleta, skripti i drugih alata koji se tiču pretraživanja interneta, kada se radi o lokalnoj pretrazi već otvorenih stranica mogućnosti su ograničene. Prečica Ctrl+F otvara liniju za pretragu unutar stranice i to je otprilike to.Pomoću jednog trika i dva dodatka, to možete da promenite. Najpre možete podesiti da ne morate pritisnuti Ctrl+F pre pretraživanja po stranici. Otvorite opcije, odaberite sekciju Advanced i štiklirajte “Search for text when I start typing”. Od tada će pretraga krenuti čim počnete da kucate željeni pojam.

Drugi savet odnosi se na instalaciju add‑on‑a koji omogućava pretragu po svim otvorenim stranicama. Find In Tabs potražite na addons.mozilla.org/en‑US/firefox/addon/8078, a nakon što ga instalirate, pri dnu ekrana će se pored linije za pretragu otvoriti i poseban prozor sa spiskom stranica na kojima se nalazi traženi pojam.

Sledeći dodatak koji preporučujemo zove se Smart Find. On obogaćuje opciju lokalne pretrage funkcijom Similar koja će zanemariti greške u kucanju poput pogrešnog redosleda slova. Ovaj dodatak uspešno radi i ako vi pogrešno otkucate pojam pretrage, i ako je na samom sajtu taj pojam negde pogrešno napisan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak