Prekomerno povraćanje u trudnoći

Dnevni avaz 26.11.2009 18:02
Prekomerno povraćanje u trudnoći


Prekomerno povraćanje u trudnoći spada u red bolesti koje se nazivaju graviditetne toksikoze - bolesti koje se isključivo javljaju u trudnoći.obzirom na vrijeme javljanja (početak trudnoće) prekomjerno povraćanje kao i prekomjerno lučenje pljuvačke nazivaju se ranim toksikozama.

Kad je riječ o ovoj  bolesti onda je, prije svega, važno znati da se jutarnja mučnina sa eventualnim povremenim povraćanjem vrlo često javlja u ranoj trudnoći, tako da se smatra jednim, istina nesigurnim, znakom bremenitosti.

Mali obroci

Takve trudnice, osim subjektivnih tegoba, nemaju naročite smetnje, te se ne remeti njihovo opće zdravstveno stanje niti njihov normalan život, a time ni pravilan razvoj trudnoće.

Obično najkasnije do kraja trećeg mjeseca trudnoće subjektivne tegobe nestaju. Takvim se trudnicama preporučuje da doručkuju još dok su u krevetu, a da u toku dana uzimaju male i česte obroke hladne i čvrste hrane. Tečnost trebaju uzimati između obroka.

Međutim,  ako je povraćanje učestalo i remeti opće zdravstveno stanje žene, onda se ne radi tek o jednom znaku trudnoće, već o oboljenju. Trudnica, naime, povraća nekoliko puta na dan, ali još može uzimati i zadržavati hranu i tečnost, te njeno stanje nije u većoj mjeri poremećno.

Taj stadij bolesti naziva se emesis gravidarum i u mnogim slučajevima poremećaj se, bez obzira na terapiju, postepeno se smiruje obično poslije trećeg mjeseca trudnoće.

U ovakvim slučajevima ipak ne treba čekati da se stanje spontano popravi, jer u izvjesnom procentu umjesto poboljšanja, može doći do opasnog pogoršanja kada i liječenje postaje teže i kompliciranije, pa zato trudnice treba na vrijeme liječiti.

Samo liječenje se sastoji, pored mjera koje su već spomenute, i u davanju lijekova koji smanjuju osjetljivost i time odstranjuju osjećaj nagona za povraćanjem.

Dakle, emesis gravidarum nije neko naročito opasno stanje, ali se može desiti da je ovaj stadij samo uvod u prekomjerno povraćanje (hyperemesis gravidarum), najteži oblik ovih poremećaja.

Najteži oblik

Takva trudnica povraća 15 pa i 20 puta na dan, ne može zadržavati ni koristiti ni tečnu ni čvrstu hranu. Žena naglo gubi na težini, malaksava i slabi. Dolazi do isušivanja organizma i do značajnog poremećaja metabolizma.

Kao posljedica stalnih i upornih povraćanja nastaje poremećaj acidobazične revnoteže u organizmu u smislu pojačane kiselosti. Organizam se brani i zato se u mokraći javljaju ketonska tijela i aceton. Balans tečnosti i elektrolita u organizmu je duboko poremećan. Ako se takvoj trudnici ne pritekne na vrijeme u pomoć, mogu nastati i ozbiljnije komplikacije.

Srećom, danas su komplikacije, ako uopće postoje, izvanredno rijetke. Rijetki su čak i prekidi trudnoće u slučajevima pojave prekomjernog povraćanja, jer se odgovarajućom terapijom stanje trudnice poboljšava, a trudnoća uspješno nastavlja.

Šta poduzeti

Ipak, trudnica sa prekomjernim povraćanjem treba ležati u krevetu. Svakodnevno treba kontrolisati njenu tjelesnu težinu. Parenteralnim, najbolje intravenskim putem treba joj nadoknaditi izgubljenuju tečnost, elektrolite i vitamine. Također, antiemetičkim i sedativnim sredstvima treba otkloniti nagon za povraćanjem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak