Obucite svoj dom

Press 21.11.2009 14:45
Obucite svoj dom


Mešanje stilova, korišćenje etno-elemenata i eko-svest osnovni su trendovi u dizajnu enterijera za 2010.Ovih dana, kada je aktuelan Sajam nameštaja i kada, zbog dolaska zime, sve više vremena provodimo u kući, dizajn enterijera odjednom dobija na značaju. U našoj svakodnevici, koja je, nažalost, obeležena nemaštinom, nije zgoreg čuti reč stručnjaka i uz pomoć stvari koje već imamo u svom domu ispratiti trendove za 2010. godinu i ulepšati stvarnost i okruženje.

Pa, dizajneri kažu da je trenutno primetan pokret koji prati teme art dekoa i art nuvoa. Kako se to manifestuje? Sve su popularniji oblici, šare, geometrija, cvetni i animal printovi inspirisani ovim dizajnerskim stilovima i umetničkim epohama. Istovremeno, nastavlja se pokret koji prati savremenu umetnost u uređenju doma. U komadnom nameštaju preovlađuju ravne linije bez oštrih uglova sa svedenim detaljima, a vidljiv je i preporod krivih linija. Duh 18. i 19. veka ogleda se u svim segmentima uređenja stana - osvetljenju, nameštaju, meblu, zidovima...
 

U „Simpovom" salonu ekskluzivnog nameštaja „Enviro" (Bulevar kralja Aleksandra 17) zastupljeni su svi najnoviji trendovi na jednom mestu 

Veliki korak napravljen je ka ukusu pojedinca - više se ne prati slepo jedan, već se kombinuju razni stilovi, shodno ukusu, afinitetima, potrebama pojedinca, porodice. Ovo je automatski dovelo do toga da se u dizajnu enterijera sve više koriste etno-motivi - iz Kine, Rusije, Maroka, Latinske Amerike i Indije. Interesantno je vraćanje „azijskog stila", koji je prethodnih godina bio u zapećku. Važno je znati da se ovi motivi koriste se u malim „dozama", utopljeni u klasične dizajnerske stilove, tako da ne izgledaju previše trendi. Vratile su se i bogate boje zemlje koje asociraju na afričku, aboridžinsku i kulturu američkih urođenika. Baš ova moda otvara razne mogućnosti - sasvim sigurno imate suvenire sa letovanja ili pak bakinu zaostavštinu. Etno-trendu možete sami pridodati naše srpsko nasleđe.

Jedan od izraženih koncepta je i svest o ekologiji i briga o očuvanju prirode. Imperativ su eko-proizvodi - prirodni ili reciklirani materijali, kao i oni koji se lako obnavljaju, poput bambusa. Ova moda je vidljiva, kako u nameštaju, tako i u detaljima.
Osnovne boje zauzimaju značajno mesto u dizajnu 2010. Svetlo obojeni nameštaj veoma je popularan, kao, na primer, svetle sofe s nehajno razbacanim jastučićima. Žuta, tamnocrvena, plavo-zelena, sivkasta i srebrna stvaraju osećaj optimizma (tako neophodnog), a da bi se postigao osećaj topline, uklapaju se sa braon, koja je postala temeljna boja koju ove jarke razbijaju. Nijanse ružičaste takođe se vraćaju na velika vrata.
Zaključak je da trendovi za 2010. godinu u dizajnu enterijera nude širok spektar živih i uzbudljivih tema i mogućnosti. Ono što je fantastično jeste fokus na miksu stilova koji vam daje slobodu da kreirate savršeni izgled doma baš po svojoj meri.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak