Srbija svetski šampion po kompjuterskim virusima

24 sata 04.11.2009 15:00
Srbija svetski šampion po kompjuterskim virusima


Čak 9,72 odsto računara u Srbiji zaraženo je nekim virusom, rezultat je istraživanja Biznis softver alijanse (BSA), organizacije koja prati kretanje piraterije na svetskom tržištu, što našu zemlju svrstava na prvo mesto u svetu u toj kategoriji. Na drugom mestu je Turska sa 3,23 odsto zaraženih računara, a zatim slede Brazil i Španija sa 2,54 i 2,16 odsto.Srbija je šampion sveta i u upotrebi piratskih softvera. Prema istraživanju BSA, čak 74 odsto softvera u Srbiji nisu licencirani, dok su iza nas Turska i Brazil sa 64, odnosno 58 odsto. Podaci govore da je piraterija u SAD na nivou od 20 odsto, dok je svetski prosek 41 odsto.
Ivana Janković, produkt menažer za operativni sistem „Vindovs“ u kompaniji „Majkrosoft Srbija“, kaže da postoji direktna veza između upotrebe piratskih softvera i zaraženosti računara virusima.
- Korisnici piratskih softvera su sumnjičavi kada treba da skinu sigurnosne zakrpe (pečeve) sa Majkrosoftovog sajta jer koriste nelegalne softvere iz straha da im se nešto ne desi sa računarom. Plaše se da urade apdejt, a to je najsigurniji način borbe protiv novih virusa - kaže ona za „24 sata“.
Jankovićeva kaže da sigurnosne zakrpe može da skine svaki korisnik, kako onaj sa legalnim tako i sa piratskim softverom. Ona dodaje da zaštita računara od virusa zavisi i od toga da li je antivirus program originalan ili nije.
- Hakeri „gađaju“ piratske softvere jer njihov kvalitet nije kao kod originalnih, pa postoji veća šansa da virus prođe i širi se dalje - kaže Janković.
Milomir Ognjanović, PR menadžer u kompaniji „Majkrosoft Srbija”, kaže da svaki drugi računar u preduzećima u Srbiji ima nelegalan softver, kao i da 97 odsto srpskih preduzeća koristi računar u poslovanju. Prema njegovim rečima, Srbija ima odličan zakon o sprečavanju piraterije, koji je u potpunosti usklađen sa zakonskom regulativom u EU, ali problem predstavlja što se taj zakon nedovoljno primenjuje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak