Stranci se polako vraćaju u Beograd

Biznis 19.10.2009 20:21
Stranci se polako vraćaju u Beograd


Značajniji oporavak Beogradske berze nezamisliv je bez učešća stranih investitora, a kako je ovo srpsko tržište po indeksima sve "zelenije", izvesnije je da su stranci počeli polako da se vraćaju. Stručnjaci smatraju da će se taj trend i nastaviti.Iako učešće stranih investitora na Beogradskoj berzi u prvih devet meseci 2009. godine beleži pad vrednosti i u procentualnim i u apsolutnim vrednostima u odnosu na 2008. godinu, u avgustu i septembru ostvaren je rast u trgovanju akcijama. Trenutni nivo je negde ispod polovine.
- Može se očekivati da će se ovakav trend nastaviti i u periodu koji nam predstoji, prevashodno zbog pozitivne klime koja dolazi sa vodećih tržišta kapitala i na taj način motiviše, pre svih profesionalne investitore da prihvate veće rizike i sredstva investiraju u tržišta u razvoju na kojima bi mogli da očekuju i veće prinose - kaže Amir Hadžiabdić, direktor u sektoru trgovanja u brokerskoj kući "Hipo Alpe Adrija sekjuritis"
Već nekoliko godina unazad strani investitori su dominantni igrači na domaćem tržištu i gotovo nijedan ozbiljan trend nije mogao da se uspostavi bez njihovog učešća, smatra Nenad Gujaničić, glavni broker u Brokersko-dilerskom društvu "Sinteza invest".
- Iako su strani investitori dominantni na Beogradskoj berzi, ne može se reći da su prisutni u velikom obimu, niti to liči na zlatna vremena ovdašnje berze iz 2007. godine. Tako je bilo i sa ovogodišnjim oporavkom, koji je usledio nakon preokreta globalnog trenda i jače aktivnosti stranih portfeljnih ulagača na Beogradskoj berzi - kaže Gujaničić.
Od inostranih igrača, dominantni su austrijski, švedski i slovenački investitori. Ranije veoma aktivni, hrvatski ulagači još nisu značajnije obnovili investicionu aktivnost. Od novih investitora, Gujaničić izdvaja dolazak američkih fondova "Templton" i "Morgan Stenli", koji su uglavnom kupovali akcije domaćih banaka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak