Crvena, narandžasta, žuta boja vašeg doma

Dnevni avaz 16.10.2009 16:55
Crvena, narandžasta, žuta boja vašeg doma


Otkrijte šta jesenje boje crvena, narandžasta i žuta znače za vaš dekor i kako ih mudro primijeniti pri uređenju doma.Crvena je izrazito uzbudljiva boja koju vežemo za moć, strast, ljubav, dominaciju, aktivnost, mladost, impuls i snagu. Crvena je također boja koja će učiniti da se osjećate sigurnima. Postoji i ono drugo posmatranje crvene boje, koje će u prvi plan staviti bijes, sukob, strah, agresivnost i krv.

Naglašeni detalji

Međutim, crvena boja probudit će prostoriju. Treba je koristiti kao naglašavajuću boju detalja, dio uzorka na tapeti ili kao boju jedne naglašene stolice, odnosno klupe. Poželjno ju je imati i u sobama za bebe jer stimulira i pomaže u razvoju neuralnih veza u bebinom mozgu. Ipak, izbjegavajte farbanje cijele prostorije u crvenu jer može biti previše stimulativna.

Narandžasta je boja uz koju povezujemo zabavu, energiju, užitak, entuzijazam, jesen i žetvu, te stimulaciju. Narandžasta nije agresivna poput crvene, ali je svakako stimulirajuća boja, za koju vrijedi da pospješuje dovod kisika u mozak i intenzivira moždanu aktivnost.

U kombinaciji sa smeđom ili žutom preporučljiva je boja detalja u prostoriji. Za upotrebu u domu podesna je njena zagasita nijansa zbog pozitivnog utjecaja na očni živac. Narandžasta također stimulira apetit, pa je s mjerom koristite u kuhinji i trpezariji.

Stimulira pamćenje


Žuta je boja sreće i povezujemo je za iščekivanje, nadu, komunikaciju, privlačenje pažnje, aktivnost i energiju. Za žutu se kaže da je boja koja uživa poštovanje intelektualaca, što je možda zato jer stimulira pamćenje. Manja doza žute u svakoj prostoriji pomoći će vam da se sjetite gdje ste ostavili naočale ili ključeve.

Žuta je možda najzamornija boja za oči, posebno njena limun nijansa. Žuta boja zidova u kuhinji možda će izgledati veselo i svijetlo, ali neka vas ne iznenade učestale rasprave između kuhara u ovakvom ambijentu.

Žuta je preporučljiva u kućnom uredu

Žutu pomiješanu s bijelom koristite za farbanje zidova. Ukoliko je prostorija mračna s malo ili nimalo dnevne svjetlosti, nježnija nijansa žute učinit će je svjetlijom. Također je preporučljiva za detalje na vazama, odnosno na jastucima i ostalim dekorativnim detaljima. Preporučljiva je i u sobi za učenje ili u kućnom uredu jer pomaže pri zadržavanju pažnje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak