Šest sati pretresa kuće Gorana Hadžića

Večernje novosti 10.10.2009 03:00
Šest sati pretresa kuće Gorana Hadžića


Pripadnici posebne jedinice MUP Srbije za otkrivanje ratnih zločina, uz asistenciju krim-tehničara i policajaca PU Novi Sad, šest sati su u petak pretresali kuću haškog begunca Gorana Hadžića u novosadskom naselju Telep.Pretres je započet u 6.30, a završen u 12.30, kada je petnaestak pripadnika MUP sa Hadžićevom suprugom Živkom, sinom Srećkom i sestrom Gorankom, napustilo objekat u ulici Aranji Janoša 9.
- Došli su sa nalogom istražnog sudije i bili su korektni - izjavio je za "Novosti" Miroslav Perković, advokat porodice Hadžić koji je u kući bio sve vreme. - Odneli su deo dokumenata, ali ni o njihovom sadržaju ni o drugim detaljima ne mogu da govorim.
Lica u civilu su dokumenta iz Hadžićeve kuće iznosila u dva navrata. Najpre su to učinili oko 11.30, kada su njih trojica izašla sa torbama za laptop i jednom od dve sive "škoda fabije" beogradskih registracija napustila mesto događaja. Prilikom odlaska cele grupe, druga dvojica su iznela više crnih kutija za registre u kojima su, kako se pretpostavlja, bila dokumenta pronađena u kući.
Neposredno po završetku pretresa, Hadžićeva supruga i sestra su, prema Perkovićevim rečima, odvedene u prostorije PU Novi Sad gde je sa njima obavljen informativni razgovor koji je trajao otprilike jedan čas.
U kući u Aranji Janoša 9 žive samo Živka, Srećko i Goranka. Sam Hadžić je s njima bio do 2004. od kada mu se gubi svaki trag. Njeg ova ćerka
Ivana, inače, ima porodicu i živi odvojeno u Novom Sadu.
Prema nezvaničnim informacijama, u petak je obavljen pretres na još dve lokacije u Novom Sadu, za koje se sumnjalo da bi mogle da budu korisne u potrazi za Hadžićem. Prva je kuća u Petrovaradinu, a druga stan u novosadskom naselju Liman četiri koji je, navodno, njegovo vlasništvo.
Optužnicu protiv Gorana Hadžića potpisala je Karla del Ponte, 21. maja 2004. godine. Optužen je u 14 tačaka za zločne protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata u nekoliko opština u Hrvatskoj, a naročito u Dalju, Erdutu, Klisi, Lovasu, Grabovcu, Vukovaru, Tovarniku, Iloku.
Hadžiću se na teret stavlja i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem su "bili" Slobodan Milošević, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Radovan Stojičić Badža, Željko Ražnatović Arkan, pripadnici JNA, lokalnih policijskih snaga, TO...

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak