Letovanje u oktobru

Politika 30.09.2009 17:06
Letovanje u oktobru


Niže cene, bolja klima, usluga i prijatniji odmor u oktobru tvrde vodeći turoperateri a preporučuju Egipat, Tunis, Tursku i ostrva GrčkeIako već pomalo zaboravljeni letnji odmori ustupaju mesto planinama i skijanju još uvek se na Mediteranu ali i dalekim destinacijama kupa, sunča i uživa, možda i više nego u špicu sezone. U Tunisu, Egiptu, antalijskom delu Turske, ostrvima Grčke plaže su bez uobičajenih letnjih gužvi a more  je prijatno za kupanje. U Egiptu, na Crvenom moru je toplo i u novembru a temperature vode izjednačavaju se sa vazduhom u rasponu od 25 do 30 stepeni pa je uživanje veće na polupraznim plažama. Svi koji mogu, rado i sve više odlaze u oktobru na jesenje letovanje i tvrde da se ne bi više menjali za špic sezone.

– Zato više i ne čudi podatak da je popunjenost čartera ka Egiptu bezmalo na nivou letnje sezone. U Egiptu je upravo top sezona. Turisti širom sveta to znaju a poslednjih godina sve više i naši ljudi pa zato imamo čartere preko čitave godine za „Zemlju faraona”. Vreme je savršeno, sunce ne žari kao u julu, temperature su umerenije, a more ugrejano pa je kupanje pravo uživanje. Prijatniji su i izleti, jer nije više nesnosna vrućina kao u sred leta. Tada se istorijske znamenitosti kao što su velelepni hramovi Egipta, Luksor, Dolina kraljeva, krstarenja Nilom, piramide na platou Gize, Abu Simbel,  Kičenerove bašte na zanosnom Nilu i sve ono što se razgleda, uči, sluša i fotografiše čini lagodnije i postojanije uz lepši doživljaj kada se ne bacate u prvi hlad monumentalnih stubova u Karnaku, nakon izlaska iz klimatizovanog autobusa. Tu su i kružne ture od 12 dana odmora u Šarm El Šeiku, u kombinaciji sa svetom zemljom – Izraelom u poseti najvažnijih znamenja hrišćanstva po ceni od 890 evra.

– Tako je i u Tunisu – tvrdi Olivera Matić iz iste agencije i nastavlja – tu su Sahara, Matmata, glavni grad Tunis, oaza Šebika ili rajski hoteli na obodu pustinje u Tozeru i Duzu, veliki koloseum El Džem ili ostaci drevni Kartagine u velikoj kružnoj turi... Za osam dana i 359 evra „upije se doza” dve hiljade godina duge tradicije i kulture ove ponosne i lepe zemlje.

– Grčka ima svoje boje jeseni ili poznog leta. Zriju masline, rane sorte već mogu i da se beru, a slast smokava uz opor ukus vina „Recine”, kozjeg sira, usoljenih srdela daju drugu dimenziju vašem odmoru na nekoj od prostranih plaža sada neopterećene suncobranima, gužvom, bukom i jurnjavom za dobrim mestom – kaže Marijana Jerinić iz Filip trevela.  

Srđan Marković direktor Džoli trevela od oktobra očekuje da produži uspešnu sezonu u Tunisu i Egiptu. Idealna klima posle vrućina u Hurgadi, Šarmu, Port el Kantauiu, Hamametu, omogućava i balans topline mora temperature i vlažnosti vazduha a i cene su niže 30 i više posto. 

Aleksandar Vučković iz Argusa kaže da su za Grčku uoktobru orijentisani na siti brejk programe u Solun i Atinu ali preporučuje kao i njegove kolege i uz drugih agencija Tunis, Egipat a najviše  opuštajući odmor u Hurgadi, Šarm El Šeiku i Kairu u podjednakim dozama za edukaciju ali i uživanje.

Tihana Demonja iz „Nekst trevela” kaže da su prijatnost odmora u Tunisu u jesen upoznali mnogi naši sugrađani pa obraća na pažnju na standardne izlete u pustinju, El Džem, Tunis, Sidi Bou Said.

Kako agencija tvrde cene su zaista niske pa je prava šteta ne iskoristiti mogućnost da odete na neku od sanjanih destinacija i to za polovinu cene tog aranžmana u sezoni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak