Albanci dali propusnice Sejdiu za Skupštinu UN

Mondo 29.09.2009 03:38
Albanci dali propusnice Sejdiu za Skupštinu UN


Nakon što je Srbija uložila žalbu povodom povodom prisustva predsednika Fatmira Sejdiua na zasedanju Generalne skupštine UN prošle nedelje, portparol Un Brendon Varma je izjavio da Generalni Sekretarijat Ujedinjenih nacija nije omogućio predstavnicima kosovskih Albanaca ulazak u salu tokom već su oni tamo ušli na poziv delegacije Albanije.

Varma je ponovio da Kosovo nije članica UN i da shodno tome predstavnici Kosova nisu zvanično učestovovali u radu Generalne skupštine UN.

"Generalni Sekretarijat UN nije dao predstavnicima Kosova propusnice za ulazak u salu Generalne skupštine", podvukao je Varma.

On je objasnio da sve članice Generalne skupštine dobijaju određeni broj propusnica odnosno karata s kojima mogu da pozovu koga žele da prisustvuje zasedanju Generalne skupštine iz tzv. VIP dela sale.

"Po svemu sudeći, u ovom slučaju predstavnike Kosova pozvala je albanska delegacija", rekao je Varma.

"Predstavnici kosovskih Albanaca bili su prisutni u sali samo u subotu za vreme govora albanskog premijera Saljija Beriše i to na poziv albanske delegacije a ne Generalnog sekretarijata", precizirao je on.

Srbija je juče uložila zvanični protest Ujedinjenim nacijama zbog činjenica da je predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu i drugim predstavnicima kosovskih Albanaca dozvoljeno da prisustvuje 64. zasedanju Generalne skupštine UN.

Za Srbiju, ulazak delegacije Prištine u salu Generalne skupštine UN predstavlja kršenje pravila i narušavanje statusne neutralnosti UN, rečeno je Tanjugu u Misiji Republike Srbije pri UN.

Beograd je od Sekretarijata UN zatražio da otvori istragu i utvrdi kako je bilo moguće da Sejdiuu i članovima delegacije privremene administracije u Prištini bude dozvoljeno da kao privatna lica borave u sedištu UN u vreme zasedanja Generalne skupštine.

Prema tumačenju koje je Tanjugu dato u Misiji Republike Srbije pri UN, predstanici Kosovskih Albanaca po pravilu su mogli da budu prisutni i do sada su bili prisutni na zasedanjima Generalne skupštine ili Saveta bezbednosti na osnovu propusnica koje im izdaje Protokol UN na zahtev UNMIK-a, odnosno Odeljenja UN za mirovne operacije.

Te propusnice dozvoljavaju ograničeni pristup samo u opšte prostorije kao što su saloni, restorani i sl., i u Savet bezbednosti kada se razmatra izveštaj UNMIK-a, ali ne i u sale gde se održavaju sastanci tela UN.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak