Tajno nuklearno postrojenje Irana

Glas javnosti 26.09.2009 23:30
Tajno nuklearno postrojenje Irana


Islamska Republika Iran u ponedeljak je obavestila direktora IAEA o postojanju još jednog postrojenja. Tražimo da Teheran obezbedi informacije i pristup objektu čim bude moguće - saopštio portparol IAEAPredsednik SAD Barak Obama, britanski premijer Gordon Braun i francuski predsednik Nikola Sarkozi zahtevaće od Irana da inspektorima UN omogući pristup novom, tajnom nuklearnom postrojenju u toj zemlji, najavljeno je juče iz Bele kuće.
- Veruje se da će se drugo postrojenje, koje je još uvek nije potpuno, koristiti za obogaćivanje uranijuma - kazao je visoki zvaničnik.

Portparol Međunarodne agencije za atomsku energiju Mark Vidriker izjavio je juče da je pismo „Islamske Republike Iran u kome se direktor IAEA Muhamed El Baradej obaveštava o postojanju još jednog postrojenja, stiglo u ponedeljak“. Iran je poznat po tome da ima jedno postrojenje za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom objektu Natanz, koje je pod svakodnevnim nadzorom inspektora IAEA.
Iran je, kako prenosi Rojters, obavestio IAEA da će drugo postrojenje, koje je slično prvom zbog instalacija u nuklearnom objektu Natanz, proizvoditi nuklearno gorivo samo za izradu električne energije.

Predstavnici IAEA zatražili su od Irana da obezbedi informacije i pristup objektu čim bude moguće, kako bi inspektori UN mogli da potvrde da će se postrojenje koristiti u miroljubive svrhe.
SB UN je juče, na sastanku kojim je predsedavao Obama, raspravljao o nuklearnoj proliferaciji, a predsednik Libije Moamer Gadafi je bio jedini od 15 lidera koji se nije pojavio na tom sastanku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak