Deset najupečatljivijih govora u UN

Borba 26.09.2009 20:23
Hruščov

Hruščov


Na sastancima svetskih lidera koji pokušavaju da reše aktuelne probleme, često se mogu čuti govori koji ostaju upamćeni za sva vremena, rečenice koje postaju obeležje nekog vremena ili zaštitni znak nekog državnog vođe. Tokom šezdeset godina, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bilo je strasnih, provokativnih i vrlo neobičnih, nezaboravnih izjava, od kojih se narednih deset izdvajaju kao najupečatljivije.

Indijski diplomata Menon govorio skoro do smrti
1957. godina

Citat: "Savet bezbednosti smatra ovo sporom. To nije borba za teritoriju. Postoji samo jedan problem pred vama...taj problem je problem agresije".

Izaslanik Indije u Ujedinjenim nacijama Krišna Menon je u toku rasprave o Kašmiru govorio ukupno više od osam sati, čime je postigao rekord najdužeg govora u istoriji Saveta bazbednosti UN. Menon je bio toliko iscrpljen da je u jednom trenutku kolabirao, nakon čega je morao da bude hospitalizovan. On se, međutim, kasnije vratio i još sat vremena držao govor, dok mu je doktor sve vreme kontrolisao krvni pritisak.

Kastrov govor najduži u Generalnoj skupštini UN
1960. godina

Citat: "Da Kenedi nije milioner, neobrazovan i neznalica, onda bi očito razumeo da se ne možeš buniti protiv seljaka".

Govor predsednika Kube Fidela Kastra od četiri i po sata ne može se meriti sa nastupom Menona, ali je to bio najduži govor ikada održan pred Generalnom skupštinom UN. Njegova prva poseta SAD 1959. godine imala je više prijateljsku notu, ali se naredne godine približio Sovjetima, a svoj govor iskoristio za žestoke napade na američki imperijalizam. On je, takođe, ovom prilikom vređao tadašnje američke predsedničke kandidate Džona F. Kenedija i Ričarda Niksona. Još jedan bizaran potez kubanskog predsednika obeležio je zasedanje skupštine UN te godine. On je, naime, u svojoj hotelskoj sobi držao žive kokoške.

Hruščov udario cipelom o sto
1960. godina

Citat: "Gospodine predsedniče, smirite tu marionetu američkog imperijalizma".

Trenutak kada je premijer Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov uputio ovaj epitet "marionete i ulizice američkog imperijalizma" delegatu Filipina ostao je jedan od najupečatljivijih momenata iz perioda Hladnog rata. Pokušavajući da ućutka filipinskog predstavnika Lorenca Sumulonga, koji je osuđivao sovjetski imerijalizam, izgovorio je ovu rečenicu, a zatim izuo jednu cipelu i počeo njome da udara po govornici. Ovaj gest postao je klasičan primer pregrejane retorike, iako možda ne bi trebalo da bude toliko iznenađujući, s obzirom da je delo čoveka koji je i autor fraze "sahranićemo te". Kada je ovo rekao, Hruščov je govorio o kapitalizmu, ali je ova izjava shvatana na različite načine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak