Tadić pozvao članice UN na istrajnost u nepriznavanju Kosova

RTS 26.09.2009 17:36
Tadić pozvao članice UN na istrajnost u nepriznavanju Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je članice Ujedinjenih nacija koje nisu priznale Kosovo, da ostanu pri takvom stavu. Tadić je na zasedanju Generalne skupštine UN-a apelovao da se Međunarodnom sudu pravde omogući da neometano i bez pritisaka, poput novih priznanja, razmotri jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.U obraćanju na 64. zasedanju Generalne skupštine UN-a, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je međunarodna zajednica prepoznala "izuzetno važnu prirodu" pitanja u vezi sa razmatranjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a potvrdilo da će učestvovati u usmenoj raspravi u Međunarodnom sudu pravde, koja će se održati 1. decembra.

Iz govora predsednika Tadića u UN

(Ovde možete pogledati ceo govor predsednika Tadića)


"U tom kontekstu apelujem na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju. Ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati. Treba omogućiti da sudski postupak ide svojim putem, bez političkih pritisaka poput novih priznanja Kosova", dodao je predsednik.

Tadić je rekao da očekuje da će Sud doneti odluku sledeće godine. "Nema sumnje da će zaključci Suda predstavljati snažan pravni presedan, sa dalekosežnim posledicama za sistem UN-a. Ishod će, ili snažno odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja secesije ili bi rezultat mogao biti takav da ih ohrabri da isto postupe", rekao je Tadić.

Dodao je da bi u slučaju da se jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pravno održi, bila "otvorena vrata za osporavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN".

"U ime Republike Srbije, ohrabrujem članice UN-a, koje nisu priznale (Kosovo), da nastave tim pravcem", rekao je Tadić i dodao da će se podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije osigurati da se međunarodno pravo primeni u slučaju nezavisnosti Kosova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak