Ne podržavajte nezavisnost

Večernje novosti 26.09.2009 05:16
Ne podržavajte nezavisnost


Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u petak države koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da ostanu pri takvoj odluci i tako se usprotive jednoj od najvećih pretnji međunarodnom sistemu uspostavljenom osnivanjem Ujedinjenih nacija.
Predsednik Tadić je, obraćajući se učesnicima 64. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, naglasio da će države koje nastave da podržavaju teritorijalnu celovitost Srbije doprineti donošenju odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti unilateralnog proglašenja nezavisnosti u atmosferi lišenoj političkih pritisaka.
- Nema sumnje da će mišljenje tog suda biti snažan pravni presedan koji će se odraziti na čitav sistem UN. Ishod će, ili odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja da sprovedu svoje namere, ili će ih ohrabriti da pođu sličnim putem. Najprostije rečeno, ukoliko se ne ospori ovo jednostrano proglašenje nezavisnosti, biće otvorena vrata za osporavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN - upozorio je Tadić.
On je pozvao sve članice UN da poštuju činjenicu da se MSP bavi ovim pitanjem i da njegove odluke ne smeju biti prejudicirane i njegov rad ometan.
- Proces donošenja savetodavnog mišljenja mora ići svojim tokom, bez političkih pritisaka kao što su nova priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - rekao je Tadić.
Predsednik Srbije je istakao da je, i pored toga što neki pokušavaju da jednostrano proglašenje nezavisnosti predstave kao jedinstven slučaj, nesporna činjenica da se radi o najobičnijem pokušaju nasilnog cepanja jedne članice UN protiv
njene volje i uprkos protivljenju Saveta bezbednosti UN.
Srbija je, prema njegovim rečima, odlučna da problem KiM rešava mirnim putem, insistiranjem na poštovanju međunarodnog prava, ali da istovremeno želi da aktivno učestvuje u rešavanju konkretnih, životnih problema građana koji žive na toj teritoriji.
- Pozivam sve odgovorne učesnike u procesu izgradnje budućnosti na Kosovu da bliže sarađuju sa Vladom Srbije u sprovođenju plana u šest tačaka koji je sačinio generalni sekretar UN, a podržao Savet bezbednosti - kazao je Tadić.
Srbija je, prema njegovim rečima, stub stabilnosti zapadnog Balkana i pruža ključni doprinos demokratskoj transformaciji regiona, insistirajući na jačanju regionalne saradnje i garantujući teritorijalnu celovitost svojih suseda.
Tadić je poručio da centralni strateški cilj Srbije ostaje članstvo u EU, i da se ne sme dozvoliti da se proces proširenja EU zbog novonastalih okolnosti u svetu zaustavi pre nego što u nju budu uključene države zapadnog Balkana.
- Proces dovođenja svih evropskih nacija pod jedan krov nije završen. Ostalo je još mnogo posla, i ne sme se dozvoliti da zamor u procesu proširenja postane realnost kao posledica nove realnosti u Evropi. Solidarnost mora ostati visoko na lestvici naših ciljeva.
Zaključujući govor pred učesnicima zasedanja Generalne skupštine UN, kojoj prisustvuje više od sto šefova država i vlada, Tadić je poručio da temelj budućih međunarodnih odnosa treba da bude primena principa sadržanih u Povelji UN, jačanje međunarodnog prava i ljudskih prava, ravnomerniji razvoj svetske ekonomije i održivo rešavanje problema zaštite životne sredine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak