Независно Косово претња је светском миру

Дневник 26.09.2009 05:07
Независно Косово претња је светском миру


Председник Србије Борис Тадић позвао је у Њујорку државе које нису признале једнострано проглашену независност Косова да остану при таквој одлуци, и тако се успротиве једној од највећих претњи међународном систему успостављеном оснивањем Уједињених нација.Председник Тадић је, обраћајући се учесницима 64. заседања Генералне скупштине УН, нагласио да ће државе које наставе да подржавају територијалну целовитост Србије допринети доношењу одлуке Међународног суда правде о унилатералном проглашењу независности у атмосфери лишеној политичких притисака.
“Нема сумње да ће мишљење тог суда бити снажан правни преседан који ће се одразити на читав систем УН. Исход ће или одвратити друге сепаратистичке покрете од покушаја да спроведу своје намере, или ће их охрабрити да пођу сличним путем. Најпростије речено, уколико се не оспори ово једнострано проглашење независности, биће отворена врата за оспоравање територијалног интегритета било које чланице УН”, упозорио је Тадић.
Он је при томе позвао све чланице УН да поштују чињеницу да се Међународни суд правде бави овим питањем. „Одлуке МСП-а не смеју бити прејудициране и његов рад не сме бити ометан. Процес доношења саветодавног мишљења мора ићи својим током, без политичких притисака као што су нова признавања једнострано проглашене независности Косова”, рекао је Тадић.
Председник Србије је истакао да је, и поред тога што неки покушавају да једнострано проглашење независности представе као јединствен случај, неспорна чињеница да се ради о најобичнијем покушају насилног цепања једне чланице УН против њене воље и упркос противљењу Савета безбедности УН. Али Србија је, поручио је Тадић, одлучна да проблем Косова и Метохије решава мирним путем, инсистирањем на поштовању међународног права, с тим да истовремено жели и да активно учествује у решавању конкретних, животних проблема грађана који живе на тој територији.
“Позивам све одговорне учеснике у процесу изградње будућности на Косову да ближе сарађују с Владом Србије у спровођењу плана у шест тачака који је сачинио генерални секретар УН а подржао Савет безбедности”, казао је Тадић. Србија је, по његовим речима, стуб стабилности Западног Балкана и пружа кључни допринос демократској трансформацији региона, инсистирајући на јачању регионалне сарадње и гарантујући територијалну целовитост својих суседа.
Председник Тадић је, иначе, поручио и да централни стратешки циљ Србије остаје чланство у ЕУ, те да се не сме дозволити да се процес проширења ЕУ због новонасталих околности у свету заустави пре него што у њу буду укључене државе Западног Балкана. “Како се приближавамо 20. годишњици пада Берлинског зида, не смемо заборавити да процес довођења свих европских нација под један кров није завршен. Остало је још много посла, и не сме се дозволити да замор у процесу проширења постане реалност као последица нове реалности у Европи. Солидарност мора остати високо на лествици наших циљева”, истакао је председник Тадић.
Говорећи о спољнополитичкој оријентацији Србије, Тадић је навео да, осим четири стуба њене спољене политике – Брисела, Москве, Вашингтона и Пекинга, званични Београд жели да продуби везе с државама Покрета несврстаних. “То не желимо да учинимо само зато да бисмо поштовали традицију или јачали стара пријатељства већ зато што верујемо да међународна стабилност и просперитет не могу бити консолидовани без узимања у обзир мишљења већине у светској породици народа”, објаснио је Борис Тадић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak