Čaves: U UN se više ne oseća Bušov miris sumpora (tekst i video)

Blic 25.09.2009 18:19
Čaves: U UN se više ne oseća Bušov miris sumpora (tekst i video)


Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da se u Ujedinjenim nacijama oseća miris nade, a ne sumpora, kao u vreme bivšeg američkog predsednika Džordža Buša."Miris sumpora je iščezao. Oseća se nada", rekao je Čaves pred Generalnom skupštinom UN, u prvom govoru u toj svetskoj organizaciji otkad je Buša nazvao "đavolom".
Čaves je pohvalio američkog predsednika Baraka Obamu zbog promene politike Vašingtona prema Latinskoj Americi i, posebno, zbog toga što je osudio puč u Hondurasu, kojim je u junu svrgnut predsednik Manuel Zelaja.
On je, međutim, upozorio Obamu da će izazvati bes u regionu ukoliko ne ukine američki višedecenijski embargo Kubi i ostane pri nameri da pojača američko vojno učešće u ratu kolumbijskih vlasti protiv trgovaca drogom. Lider Venecuele, koji je 2006. godine u Generalnoj skupštini UN žestoko kritikovao Buša, pozvao je, u šali, Obamu da se priključi "osovini zla", aludirajući na zemlje koje je prethodni američki predsednik nazvao pretnjom svetu. Čaves je izjavio i da njegovi stavovi često bivaju pogrešno shvaćeni.
 "Ne gađajte me cipelama", rekao je on delegatima u UN, aludirajući na iračkog novinara koji je u decembru u Bagdadu bacio cipelu na Buša.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak