Peti dan rasta cena na Berzi

Biznis 11.09.2009 03:59
Peti dan rasta cena na Berzi


Indeksi akcija Beogradske berze ponovo su znatno porasli, Belex 15 za dva odsto na 760,06 poena, a opšti Belexline za 1,70 odsto, na 1.430,84 indeksna poena.Promet iz 429 transakcija vredeo je 67,55 miliona dinara (723.633 evra), od čega je gotovo trećina ostvarena u trgovini obveznicama Republike Srbije.

Dvocifrenim rastom u kontinuiranoj trgovini izdvojile su se dve banke - Čačanska (ČNB) je poskupela za gotovo 18, a Kredi (CYBN) za 10,5 odsto, uz skromne promete. Cena AIK banke (AIKB) povećana je za 6,5 odsto i tom hartijom je realizovan promet od 9,5 miliona dinara. "Vino Župa" (VINZ) je na vrednosti dobila malo više od šest, a "Dunav osiguranje" (DNOS) malo manje od šest odsto.

Gubitnik dana je "Globos osiguranje" (GLOS), čija je cena pala za nešto više od pet odsto na 808 dinara. Tom akcijom se trgovalo za 2,59 miliona dinara. Za gotovo pet odsto pala je cena DIN Fabrike duvana (DINNPB), "Informatika" (INFM) je pojeftinila za 3,5 odsto, "Tigar" (TIGR), sa A listinga, za dva, a "Fidelinka" (FIDL) za procenat i po.

Veći prometi na kontinuiranom segmentu ostvareni su i akcijama sa Prajm marketa - "Energoprojektom" (ENHL) od 4,39 miliona dinara i "Sojaproteinom" (SJPT) od 4,35 miliona. Obe hartije na vrednosti su dobile po nešto manje od procenat. Hartijama Veterinarskog zavoda Subotica (VZAS) napravljen je promet od 3,24 miliona dinara, a Agrobanke (AGBN) od 2,87 miliona.

Najprivlačnije investitorima u trgovini po metodu preovlađujuće cene bile su akcije beogradske kompanije "Dunav Re" (DNREM), kojima je ostvaren promet od 3,93 miliona dinara, po novoj maksimalnoj ceni za godinu dana od 20.400 dinara.

Učešće stranih investitora palo je na 16 odsto u ukupnoj i gotovo 23 u trgovini akcijama, pri čemu je u kupovini akcija bilo nešto veće od 23, a u prodaji 22 odsto.

Najaktivniji broker bila je Komercijalna banka koja je sa udelom u broju transakcija od nešto više od tri odsto pokrila 13 odsto vrednosti prometa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak