Đačka torba lomi kičmu!

Press 22.08.2009 13:39
Đačka torba lomi kičmu!


Trećina školske dece u Srbiji ima krivu kičmu, pokazuju rezultati sistematskih pregleda u školskim dispanzerima! Direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Marko Bumbaširević, kaže za Press da je teška i nekvalitetna đačka torba jedan od glavnih krivaca što deca imaju probleme s kičmom.

Bumbaširević apeluje na roditelje da prilikom opremanja dece za polazak u školu posebnu pažnju obrate pri kupovini đačkog ranca, koji treba da bude kvalitetan, sa anatomski oblikovanim i mekanim kaiševima, koje će đaci nositi na oba ramena!
- Neodgovarajuća đačka torba stvara kod dece ne samo fizičke i fiziološke, već i psihičke promene. Interesantno je da su i ankete sprovedene među našim osnovcima pokazale da veliki broj učenika ne voli školu upravo zbog preteške torbe. U strahu da ne bi nešto propustila, deca u torbu trpaju sve i svašta, a roditelji i učitelji o tome ne vode dovoljno računa. 

Ponekad je đačka torba teška i po pet-šest kilograma, što je nedopustivo! Toliki teret ne opterećuje samo skelet deteta, već i njegov srčani mišić - kaže dr Bumbaširević, i ističe da nadležni moraju da se potrude da svaka škola dobije ormariće u koje bi deca odlagala svoje stvari. 

Naš sagovornik upozorava da težina đačke torbe koju nose učenici nikako ne bi smela da prelazi 15 odsto njihove telesne težine.
- To znači da dete koje ima 20 kilograma ne bi trebalo da nosi ranac koji je teži od tri kilograma. Decu, takođe, treba edukovati da im sadašnji trend da đačku torbu nose u ruci ili na jednom ramenu može kasnije u životu napraviti veliki problem - kriv kičmeni stub i doneti hroničan, veoma neprijatan bol - naglašava dr Bumbaširević.
Ukoliko dete od 20 kilograma nosi torbu tešku pet kilograma, to za njega predstavlja teret koji iznosi 25 odsto njegove ukupne telesne težine! 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak