Od 1. septembra romski asistenti u 26 škola

RTV 21.08.2009 20:31
Od 1. septembra romski asistenti u 26 škola


Od 1. septembra u 26 osnovnih škola u Srbiji romski asistenti pomagaće učenicima Romima da lakše prate nastavu, najavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović. 

Obradović je u intervjuu agenciji Beta rekao da će 26 romskih asistenata biti angažovano u 26 škola u Srbiji - u Valjevu, Leskovcu, Prokuplju, Lebanu i još nekim mestima.

"To će u značajnoj meri pomoći da se poveća broj romske dece u sistemu obrazovanja", kazao je on i dodao da je u tome neophodna pomoć romske zajednice i udruženja.

Obradović je rekao da će usvajanjem zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti omogućeno da se veći broj dece, uključujući i romsku, uključi u sistem obrazovanja.

On je kazao da će tek 1. septembra biti poznato koliko romske dece je prošlo obavezni predškolski program i upisalo prvi razred osnovne škole.

"Činjenica je da je broj Roma koji je obuhvaćen predškolskim obrazovanjem i svim drugim nivoima obrazovanja daleko manji od potrebnog. Preko 60 odsto Roma u Srbiji ima završenu osnovnu školu. Srednju je završilo oko 7,8 odsto, a višu školu i fakultet 0,3 odsto", kazao je ministar prosvete.

Obradović je naveo da prema podacima UNICEF-a više od 90 odsto romske dece živi ispod materijalnog minimuma, a svega četiri odsto ide u vrtić.

Komentarišući izjavu republičkog ombudsmana Saše Jankovića da najviše problema u komunikaciji ima sa ministarstvom prosvete, Obradović je rekao da je reč o pojedinačnim slučajevima koji će biti pažljivo ispitani.

"Gospodin Janković zna šta govori i sigurno je u značajnom delu u pravu, zato što imamo mnogo pojedinačnih slučajeva. Njegov zadatak je da ukaže na sve te pojave", kazao je Obradović i dodao da će Ministarstvo preduzeti odgovarajuće mere nakon što se ti slučajevi ispitaju.

Janković je u intervjuu listu Politika naveo da Ministarstvo prosvete nije donelo potrebne propise u vezi sa školovanjem na manjinskim jezicima, kao i da je na konkursima za učeničke domove diskriminisalo učenike privatnih škola.

"Ja u razgovoru sa pripadnicima manjina, primera radi nisam ni sa jedne strane dobio ta uveravanja da ima problema u meri u kojoj bi se moglo zaključiti na osnovu ovoga", kazao je Obradović.

On je rekao da je sa predstavnicima manjina razgovarao o sadržaju zakona.

"Cilj nam je da unapredimo saradnju. Ne sporim sigurno da ima pojedinačnih slučajeva koji potkrepljuju stav Jankovića. Naš sistem je ogroman. Možda mi kao sistem ne možemo da reagujemo na zahteve ombudsmana u meri u kojoj oni to očekuju sa stanovišta prepiske dokumentacije i slično. Kod nas naprotiv ne manjka dobra volja. Nama je cilj da rešimo svako pitanje", kazao je Obradović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak