Indeks kao lutrija

Večernje novosti 21.08.2009 13:29
Indeks kao lutrija


Studenti treba da upisuju samo one fakultete koji su popisani na sajtu Ministarstva prosvete ili su u postupku akreditacije. Sve druge upisuju isključivo na svoju odgovornost, jer te ustanove nemaju dozvolu za rad i stečena diploma može biti poništena - upozorava prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.Poslednjih godina, uprkos pozivima nadležnih da se to ne čini, širom Srbije otvaraju se isturena odeljenja fakulteta.
Iako zakon propisuje da istureno odeljenje matične ustanove mora da ispunjava sve prostorne, kadrovske i tehničke uslove, koji su propisani
i za svaki fakultet, mnoga odeljenja koja ne zadovoljavaju ove kriterijume i dalje upisuju studente. Osim privatnih, isturena odeljenja imaju i državni fakulteti.
- Pozivamo studente i roditelje da nam prijave gde su isturena odeljenja, jer prosvetna inspekcija reaguje po prijavama. Takva odeljenja nisu predviđena zakonom i ne mogu ni da upisuju studente - kaže Mitrović.
Iako je akreditacija visokoškolskih ustanova trebalo da bude završena do početka nove školske godine, rok će biti produžen. Predsednik Komisije za akreditaciju prof. dr Slobodan Arsenijević, kaže da će se komisija posle odmora sastati 27. avgusta, a da će se rezultati petog kruga znati u poznu jesen.
- Ako fakultet koji je dobio akt upozorenja bude odbijen za akreditaciju, studenti koji su upisani nastavljaju normalno da studiraju narednih godinu dana - kaže Arsenijević. - Fakultet može ponovo da konkuriše dogodine. Komisija nije izdala nijednu dozvolu za rad isturenog odeljenja. Kontrola njihovog rada je u nadležnosti Ministarstva prosvete, odnosno prosvetne inspekcije.
Ukoliko fakultet ni posle godinu dana ne bude akreditovan, visokoškolska ustanova se gasi, a Ministarstvo prosvete je dužno da studenta rasporedi na srodne fakultete. Posle pet godina od zatvaranja može se ponovo podneti zahtev za osnivanje fakulteta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak