Lakša torba đaka prvaka

Mondo 20.08.2009 18:50
Lakša torba đaka prvaka


Ministar prosvete Žarko Obradović poručio je danas prvacima, pred polazak u školu, da će njihova đačka torba biti lakša od knjiga koje su prvaci lane nosili.

Težina svakog kompleta za prvake je različita, u zavisnosti od izdavača, od 3,2 kilograma do oko 3,5 kilograma, što je daleko manje od prošlogodišnjih i do šest kilograma, rekao je Obradović Tanjugu i poručio prvacima da se raduju novom početku.

Knjigama treba dodati sveske i pribor, ali je, ipak, torba đaka prvaka ove godine lakša, rekao je Obradović.

Obradović je posebno naglasio da svi učesnici u saobraćaju treba da obrate najveću pažnju na đake pešake, posebno prvake.

On je rekao da je prosečna cena kompleta za prvake oko 3.400 dinara, podsetivši da je projekat besplatnih udžbenika, koji je državu koštao oko 270 miliona dinara, finansijski podržao Grad Beograd, Izvršno veće Vojvodine, gradovi Čačak i Jagodina.

U prvi razred će ove jeseni poći oko 80.000 prvaka, od toga u Beogradu gotovo 20.000, a u Vojvodini 16.000, rekao je Obradović.

Ministarstvo prosvete priprema projekat racionalizacije mreže škola u Srbiji, u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg obrazovanja, ali taj strateški plan neće podrazumevati otpuštanje radnika i rezove koji bi doveli u pitanje čitav obrazovni sistem, rekao je ministar.

Navodeći da je sve prisutniji višak zaposlenih u prosveti i da postoji disbalans broja učenika i nastavnika, koji je analizirala i Svetska banka, ministar Obradović nije želeo da iznese detalje tog plana, jer, kako je objasnio, program treba najpre da bude predstavljen Vladi Srbije, a tek potom predočen i domaćoj javnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak