Preti štrajk prosvetara

Kurir 19.08.2009 17:05
Preti štrajk prosvetara


Sindikati obrazovanja prete da školska godina neće početi 1. septembra ukoliko se do tog datuma prosvetarima ne isplate plate za julUkoliko prosvetnim radnicima do početka školske godine ne budu isplaćena sva dugovanja, sva tri reprezentativna sindikata najavila su generalni štrajk! Kako su naglasili predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", ako plate ne budu isplaćene u petak ili ponedeljak, zaposleni u školama stupiće u generalni štrajk.

Računi u 50 škola u Srbiji, u kojima radi 2.500 radnika, su u blokadi, tvrdi Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

- Zbog toga ne može ni da se isplati prvi deo plata za jul. U blokadi je bilo čak 100 škola, čija su ukupna dugovanja iznosila 137 miliona dinara, ali su računi odblokirani zahvaljujući intervenciji lokalnih vlasti u opštinama. Računi u školama blokirani su iz tri razloga: neisplaćenih jubilarnih nagrada, dugovanja prema radnicima koje je sud vratio na posao, ali i različitih dugovanja škola prema komunalnim, prevoznim ili građevinskim preduzećima - objasnio je Pavlović.

U najgorem položaju su škole u Vranju, Leskovcu, Zaječaru i Kragujevcu čije su kase "presušile", dok blokade računa nema u vojvođanskim i beogradskim školama.

Osim finansijskih problema, sindikati navode da školska godina ne treba da počne 1. septembra jer nisu usvojene njihove primedbe na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Naša najveća zamerka na Predlog zakona su prevelika ovlašćenja direktora škola, sistem finansiranja škola po principu - koliko učenika toliko novca, kao i mogućnost da se u prosveti može raditi sve do 65 godine, što će usporiti proces racionalizacije broja radnih mesta u obrazovanju - dodao je Pavlović.

Leonardo Erdelji, prvi čovek Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, optužio je Ministarstvo prosvete da u proteklih godinu dana nije uradilo ništa da se utvrdi precizan broj zaposlenih u obrazovanju i započne proces racionalizacije broja radnih mesta i mreže škola u Srbiji.

- Otkrili smo razne malverzacije, postoje slučajevi da neko radi na čak 11 mesta. Defektolog predaje praksu u saobraćajnoj školi, a bravar drži časove engleskog jezika. Nažalost, u zemlji Srbiji je sve moguće - istakao je Erdelji.

Sindikati su još jednom pozvali nadležne u ministarstvima prosvete i finansija da sa predstavnicima sindikata zajedno pokušaju da iznađu rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve, pre svega da isplate zaostala dugovanja na ime jubilarnih nagrada kako bi školska godina počela na vreme.
Ukoliko sindikati najavu o štrajku sprovedu u delo, učionice dve trećine škola u Srbiji novu školsku godinu dočekaće prazne.    


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak