Povratak tapeta

She.hr 10.08.2009 18:11
Povratak tapeta


Kad bi zidovi mogli pričati, možda bi uzrujano uzviknuli: "Šta ću danas obući?"Reakcije svake modno osviještene žene u ovom bi nas slučaju dovele do jedinog logičnoga odgovora: "Tapete!"

Svako razdoblje donosi neki tipični trend u pogledu uređenja interijera. Želite li danas biti u trendu, morate upoznati RETRO .

Povratak tapeta

Tapete prekrivaju zidove po posljednjoj modi tako da oni zablistaju kako to goli nikada ne bi mogli, promijenjene ne samo boje, već i uzorka. Prvotno su tako prekrile „trendy“ barove i klubove, a nedugo potom stekle su nove prijatelje i odazvale se pozivu u njihove domove.

Danas su više nego ikad zidovi postali glavni u unutarnjemu uređenju. To mogu zahvaliti činjenici što se nude velike mogućnosti u pogledu raznih tekstura, tkanina, boja i uzoraka.

Današnjom tehnologijom proizvođači tapeta mogu imitirati kamen, drvo, kožu, opeku i ostale prirodne materijale. Svojom izradom mogu prevariti svako oko, zavesti s lakoćom i udahnuti potpuno novi život u svaki dom.

Tapete omogućavaju oblikovanje drugačijeg i originalnijeg životnoga prostora. Poput kakva oglasnog prostora zidovi nam mogu pričati o osobnosti i razotkriti vaš stil. Tapete su u toj ulozi nezamjenjive. Posjetitelj koji prvi put dolazi u vaš dom zasigurno neće razgovarati o trosjedu, ali će primijetiti kako imate tapete koje otkrivaju mnogo toga.

Izbor - od papira do svile

Klasične tapete od papira u kojima su uživale bake i djedovi, u kombinaciji sa suvremenim pokućstvom, unijet će eleganciju u dom svake romantičarke.

Tapete od tkanine, bila to koža, svila ili neki drugi materijal, dat će novi izgled svakomu životnom prostoru, luksuzniju i profinjeniju. Naravno, i skuplju.

Ako želite fototapetu na kojoj je fotografija iznimne kakvoće i tiska, možda čak i 3D oblika, teško ćete se oduprijeti nekomu vrhunskom motivu iz "National Geographica." Panorame i egzotični pejsaži, smirujuće šume, obale mora, pustinje, prostrane livade… s lakoćom će dovesti prirodu u vaša četiri zida. Pokazat ćete dobar ukus ako njima ne prekrijete baš sva četiri zida. Prekrijte samo jedan zid i stvorit ćete ugodno ozračje u cijelomu prostoru.

Nekad se smatralo kako su ružne i da su kič, a danas su izraz prirodne ljudske potrebe za bijegom u opuštanje. Ne samo da možete pobjeći na neko drugo mjesto, današnje tapete omogućavaju i putovanje kroz vrijeme.

Tapete kao pokretne slike

Odabirom apstraktnih, geometrijskih oblika na tapetama prizvat ćete lude sedamdesete. Cvjetići će vas odvesti u pedesete, a pastoralni jednobojni motivi vratit će vas tradiciji XVIII. stoljeća.

Razvojem tehnologije stvorene su i žive tapete, pokretne slike na vašemu zidu koje stalno stvaraju drugačije slike i uzbudljive svjetove. Doduše nisu baš jeftine, ali jednoga dana kad budu dostupnije, oživjet će i na vašoj adresi.

Nakon dugih godina šutnje tapete su se oglasile i poput staroga, dobrog prijatelja vratile u naš život. Donijele su novu kreativnost i nadahnuće za uređenje interijera.

Bile one cvjetne, s prugicama, pomične, sjajne poput metala - sve imaju nešto zajedničko – uživaju u vašemu pogledu. Uživajte i vi u njima dok nas opet ne napuste i postanu RETRO.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak