Kad je pamet smetnja

Večernje novosti 06.08.2009 14:05
Učenici Matematičke gimnazije po povratku iz Meksika

Učenici Matematičke gimnazije po povratku iz Meksika


Maturant Matematičke gimnazije Nikola Šibalić osvojio je nedavno zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Meksiku. Svi su se iznenadili kada je ovaj talentovani mladić, na pitanje koji je fakultet upisao, naveo dva fakulteta - Elektrotehnički i Fizički. Jedinoobjašnjenje bilo je da nije mogao da se odluči, pa je izabrao oba. Međutim, to što je nadaren i uspešan nije mu bilo dovoljno da dobije besplatno školovanje. Na Fizičkom fakultetu nije primljen na budžet, jer ne može besplatno da studira na dva fakulteta! Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović smatra da to pokazuje koliko se naša država trudi da zadrži mlade genijalce u Srbiji.
- Nikola je već uplatio prvu ratu za školarinu od 60.000 dinara, jer su mu objasnili da ne može biti finansiran iz budžeta na dva fakulteta - objašnjava direktor. - Sve je to nama jasno, ali u ovakvim slučajevima stvarno mora da se napravi izuzetak,
jer je on bar toliko zaslužio. Već i sama činjenica da je ostao u Srbiji, iako je mogao da konkuriše na nekom od prestižnih univerziteta u svetu, trebalo bi da bude dovoljan razlog za nagradu. A fakultet bi trebalo da bude ponosan i da na najbolji način iskoristi to što će se takav talenat obrazovati u njihovoj visokoškolskoj ustanovi.
Direktor Ognjanović kaže da ima mnogo ovakvih primera i da talentovanoj deci, kada napuste Matematičku gimnaziju, zato i ne preostaje ništa drugo nego da odu iz svoje zemlje.
- Naši đaci imaju problem i na Matematičkom fakultetu, jer im ne dozvoljavaju ubrzano studiranje - priča direktor. - Oni mogu da polažu neke ispite ranije, ali za svaki moraju da plate oko šest hiljada dinara. To je nečuveno, jer se na taj način ne podstiče njihov napredak. Tamo nemaju ni mentore, niti nekog ko će voditi računa o njima na pravi način da bi talenat još više došao do izražaja. I pojedini profesori se više trude da im zagorčaju školovanje nego da im omoguće dobre uslove za napredak.
Sve te prepreke i nemar razlog su porazne statistike koja kaže da ispod 10 odsto đaka ove škole od nacionalnog značaja ostane u otadžbini.
- Najčešće konkurišu na univerzitete u SAD, jer Amerika ima najbolji sistem stipendiranja i daje mnoge olakšice - kaže Ognjanović. - Tako mi svoje najbolje stručnjake dajemo besplatno drugim zemljama koje u njih ništa nisu uložile.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak