Besplatni udžbenici prvog školskog dana

Tanjug 01.08.2009 19:29
Besplatni udžbenici prvog školskog dana


Đake, koji početkom septembra pođu u prvi razred, na školskim klupama će sačekati komplet besplatnih učenika, najavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

"Udžbenici će školama biti dostavljeni do 15. avgusta, a preostali period do početka školske godine iskoristićemo za korekciju evenutalnih problema", rekao jr minstar u intervjuu Tanjugu.
Obradović je objasnio da je udžbenike za šest obaveznih predmeta odabrala stručna komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, resornog ministarstva, predstavnici različitih izdavača, kao i Udruženja učitelja Srbije.
Komisija je odabrala 44 udžbenička kompleta od deset izdavača koji su onda dostavljeni aktivima učitelja nižih razreda, kazao je ministar i objasnio da su aktivi izabrali udžbenike koji su, po njihovom mišljenju, najbolji za konkretne predmete i svoje izbore dostavili ministarstvu.
Prema njegovim rečima, ministarstvo je nakon odabira udžbenika kontaktiralo izdavače i sa njima načinilo ugovore kojima su "cene udžbenika u odnosu na maloprodajne niže od 25 do 30 odsto".

Besplatni udžbenici za đake prvake projekat je Ministarstva prosvete, ali u njegovoj realiziaciju učestvuju i drugi, kazao je ministar i naveo da je za škole na teritoriji Vojvodine troškove preuzelo Izvršno veće te pokrajine, kao i da su za Beograd, Čačak i Jagodinu tu obavezu preuzele uprave tih gradova.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak