Za studije na teret budžeta 48 bodova - minimum

RTV 01.08.2009 16:50
Za studije na teret budžeta 48 bodova - minimum


Narednu godinu studija o trošku države moći će da upišu samo oni studenti koji u tekućoj školskoj godini osvoje najmanje 48 bodova. 

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Neda Bokan podsetila je da je tako odlučeno još prošle godine kada su posle pregovora predstavnika studenata, vlade i univerziteta usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju.

"Fakulteti imaju prvo da upišu dvadeset odsto budžetskih studenata više nego prošle godine. To važi za samofinansirajuće studente koji postignu najmanje 48 bodova, oni će za mogućnost prelaska na budžet biti rangirani na osnovu uspeha postignutog u ovoj školskoj godini", kazala je Neda Bokan agenciji Beta.

Ona je podsetila i da je prošle godine za upis naredne godine studija na teret budžeta bilo potrebno najmanje 42 boda.

"Prošle godine Vlada Srbije platila je školarinu za jedan broj studenata koji su imali najmanje 42 boda, a nisu uspeli da uđu u budžetsku kvotu. Oni sada nemaju status budžetskih studenata već će se za tu šansu rangirati zajedno sa samofinasirajućim kolegama", kazala je Bokan.

Ona je dodala i da će prema izmenama Zakona o visokom obrazovanju 2010. prag za upis naredne godine studija na teret budžeta biti 54 boda.

Za upis u narednu godinu od 2011. godine uslov će biti maksimalnih 60 bodova, kako je i predviđeno standardima Bolonjske deklaracije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak