А како се на шпанском каже „бре”?

Дневник 01.08.2009 13:15
А како се на шпанском каже „бре”?


Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду негује добру праксу да све своје студенте, не само оне с филолошких група већ и других друштвених и хуманистичких наука: историје, филозофије, социологије, педагогије, психологије, журналистике, обавезно подучава и неком страном језику.Сви уписани на основне академске студије на 17 различитих програма обавезни су да похађају курсеве страног језика по избору, у трајању од четири, шест или осам семестара, зависно од програма који студирају, као и да после сваког семестра полажу испит.
Ово се односи и на академце који студирају неки страни језик и књижевност, а они који упишу компаративну књижевност, те француски или румунски, четири године уче (још) два страна језика. Студенти француског, нпр., све четири године обавезно уче и други романски језик (италијански или шпански), док они на румунистици прве две године студија уче неки романски језик, а у трећој и четвртој бирају неки од језика из других група. На компаративној књижевности уче се два страна језика по избору, сваки по две године, а будући новинари прве две године студија уче један језик по избору, а у трећој години други.
На већини студијских програма курсеви страног језика су током прве и друге године студија, а на некима на другој и трећој години. За прву годину слушања страног језика предвиђени су курсеви почетног, нижег средњег, средњег и вишег средњег нивоа, док су курсеви напреднијег нивоа искључиво у другој години. После две године обавезног учења једног страног језика, студенти могу одабрати и други, који такође слушају два семестра и полажу испите. На Филозофском је обезбеђена настава из енглеског, немачког, француског, италијанског, шпанског, руског, пољског и грчког језика, али студенти могу одабрати и мађарски, румунски, русински, словачки и српски језик, наравно под условом да им изабрани језик није матерњи (први).
Страни језик бира се искључиво у складу с уписаним студијским програмом, који академци морају детаљно да проуче много пре почетка наставе. Зато деканка проф. др Љиљана Суботић подсећа овогодишње бруцоше да то ураде до почетка академске 2009/10, јер ће сви, осим оних који се пријаве за почетне курсеве, морати да се пријаве за тест из језика који су изабрали. Тестирање је неопходно да се стекне увид у то колико кандидат влада страним језиком и да се правилно класификује по језички хомогеним групама. Пожељно је да се студенти за тест пријаве раније, а најкасније 1. октобра од 8 до 11 сати, јер ће тог дана у 13 часова бити тестирање. Резултати су 5. октобра, а настава почиње сутрадан.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak